Zatvorite oči. Duboko udahnite i zamislite da sedite pored vode. Možda je to mirno jezero, more, reka ili vodopad... Vizualizujte vodu, njene šumove, osetite povetarac. Verovatno se već osećate smirenije . To je zato što, prema nauci, boravak u blizini vode može pomoći mentalnom zdravlju na bezbroj načina i biti ključ za trajnu sreću.

Užurbana svakodnevnica može biti izuzetno stresna, a svakodnevne obaveze čine da ponekad zaboravimo kako da uživamo, opustimo se, pronađemo mir. Za 1. maj svi se vraćaju prirodi, a mi za vas imamo sjajnu ideju za praznik - provedite dan pored vode.

Naučno je dokazano da boravak pored vode ima pozitivan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje. U vodi ima nešto smnirujuće, opušta nas, oslobađamo se negativnih misli, pomaže nam da imamo nove ideje, razmišljamo o bezgraničnim mogućnostima. Sam pogled ka vodi čini da budmeo smireni.

Vazduh pored vode u prirodi je manje zagađen. Takođe, boravak pored vode vas podstiče da budete fizički aktivniji, a najvažniji po mentalno zdravlje je efekat "plavog prostora", kako ga nazivaju naučnici. Voda ima psihološki efekat, pozitivno deluje na raspoloženje, smiruje vas, smanjuje stres i čini da budete ispunjeni dobrom energijom.

Zato ovog 1. maja pšronađite svoje mesto pored vode. Pokušajte da se osamite na nekoliko minuta ili sat, posmatrajte vodu, duboko udahnite i izdahnite. Zamislite kako svu vašu negativnost voda odnosi, a donosi vam nešto dobro. Pored vode možete maštati, vizualizovati svoje ideje, ili samo biti u mirnom meditativnom stanju koje će poboljšati vaše mentalno zdravlje.

Izaberite mesto sa vodom koja vama naviše prija, bilo da je to jezero, reka, vodopad... Za šta god da se odlučite, prijaće vam!

Izvor: Sensa