Nakon raskida ne morate pratiti primere iz romantičnih filmova - paljenje fotografija, more slakiša i sladoleda, izbegavanje maksimalno bivšeg partnera ili plakanje na ramenu prijateljice. Jedina stvar kojoj treba da se posvetite posle raskida jeste rad na sebi, lični razvoj i isceljenje emotivnih rana. Raskid za mnoge predstavlja stresno i teško iskustvo, trenutak kad amislimo da je sve stalno, posebno ako još uvek volimo osobu sa kojom više nismo u vezi.

Mnogi psiholozi ističu da prvo treba da uradite sledeće 4 stvari:

1. Izbacite iz sebe negativne emocije - Svaki bol se mora doživeti do kraja. Sve što potiskujete u sebi "jede" vas iznutra i ugrožava fizičko i mentalno zdravlje. Dozvolite sebi izliv emocija: plačite, vičite, govorite glasno ili budite sami u tišini, trčite, udarajte jastuk... Uradite sve ono što vam pomaže da se oslobodite nakupljenih negativnih osećanja. U jendom trenutku ćete osetiti olakšanje. Na primer, isprobajte psihološku vežbu "Dve stolice". Sedite ispred prazne stolice, ako želite, na nju možete da zalepite fotografiju bivšeg partnera, izdahnite i zamislite da imate priliku da kažete sve. Kada osetite da ste se smirili, sedite na drugu stolicu i zahvalite se "bivšem partneru" na lepim trenucima, ali najpre na lekcijama koje ste u ovom odnosu naučile.

2. Zamenite staro novim - Ovde se ne radi o novoj vezi, već o novom iskustvu. To će doneti osećaj da se stvari menjaju na bolje i pomoći vam da negativan osećaj zamenite pozitivnim. Skrenuće vam misli sa raskida na nešto zanimljivo. Možete početi da trčite, učite strani jezik, idite na kurs slikanja, vajanja, plesa... Što više iskustva steknete, tanja postaje nit koja vas povezuje sa bivšim partnerom, a vi se svakim korakom sve više razvijate.

3. Podignite glavu - Naše telo osetljivo reaguje na sve emocije i iskustva: kada boli, boli, osećamo se loše i to je primetno u našem hodu, govoru, gestikulaciji, želimo da postanemo manje primetni, "smanhjujemo se", skloni smo da spustimo glavu. Prekinite ovaj proces: podignite glavu i pogledajte u nebo, ispravite ramena. U ovom položaju dajete sebi podsticaj i osećaj većeg samopouzdanja. Ako vas tuga prevlada, možete stati u položaj supermena sa nogom ispruženom nazad, a rukama napred... Ovo će vas nasmejati i pokazati da i dalje možete da držite balans. Umirite svoje telo i um toplom kupkom, masažom, istezanjem i hodanjem - pomoći će da se oslobodite stresa.

4. Ne bežite od razdvajanja - Pre ili kasnije, mozak će se naviknuti na odsustvo voljene osobe, počećete da uživate u novom životu i ne plašite se sećanja prošlosti. Istovremeno, mnogi se baš u ovom trenutku naglo povuku, strah šapuće da je sigurnije ostati u negativnom raspoloženju, kao u zoni komfora. Čini nam se da je poznato pouzdanuije, a budućnost je još maglovita. Ne verujte ovim emocijama! Dozvolite sebi da se radujete, otvorite se novim osećanjima i iskustvima. Izađite iz ovog stanja raširenih krila i otvorenog srca. Koliko god sada deluje teško, pred vama je život prepun lepote, ljubavi i radosti!

Izvor: Sensa