Prema staroj indijskoj legendi, bog isceljenja Danvantari je izašao iz mora noseći u ruci dragocenu čašu sa napitkom besmrtnosti ‒ amritom. Danvantari je, prema predanju, tvorac ajurvede ‒ sistema staroindijske medicine, piše Milena Davivović.  Posebni položaji prstiju, dlanova i ruku ‒ mudre ‒ jedan su od načina za poboljšanje zdravlja, a njihove korene nalazimo upravo u ajurvedi. Smatra se da je svest energija koja se manifestuje kroz pet osnovnih elemenata: etar, vodu, vazduh, vatru i zemlju.

Hakini mudra: pravi balans između leve i desne hemisfere mozga - pročitajte OVDE!

Potpuno zdravlje je izbalansiranost ovih elemenata. Svakom prstu ruke odgovara jedan element i mudrama ih dovodimo u ravnotežu. Mudraci i iscelitelji starog Istoka smatrali su da šaka predstavlja koncentraciju životne energije, pa samim tim, kada delujemo na dlan, mi tu energiju možemo da stimulišemo, da je preraspodelimo u organizmu da bi ga pročistili i vratili zdravlje.

Palac je povezan sa elementom etra, za kažiprst je vezan element vazduha, srednji prst je vatra, domali zemlja, a mali prst ima kvalitete vode. Postoji preko stotinu mudri i u mnoge u njih su upućeni samo posvećeni ljudi. Međutim, postoje i mudre koje su nam dostupne svima, pa zašto ih ne bismo probali?!

Kada imate problem koji ne možete lako da rešite, praktikuje se Garuda mudra - pročitajte OVDE!

Izvor: Sensa