Dubravka Fazlić, savetodavna terapeutkinja i učiteljica mindfulnessa, za sensa.story.hr objašnjava vežbu "Mona Liza" koja za kratko vreme može podići raspoloženje.

Verovatno ste primetili da nasmejani ljudi drugačije zrače i brže privlače vašu pažnju. u čemu je tajna? Kada se smejete, vaš mozak oslobađa hormone zadovoljstva, kao što su dopamin, serotonin i endorfini, koji pomažu vašem telu da se opusti, snižava krvni pritisak i brzo poboljšava raspoloženje. Čak i kada niste raspoloženi i ne želite da se smejete, kada ste nervozni, napeti ili uznemireni, možete si pomoći tehnikom poluosmeha, koja se još naziva i osmeh Mona Lize.

Popraviće vam raspoloženje, podići samopouzdanje i smanjiti stres. Osim toga, vežba poluosmeha se takođe može koristiti kao tehnika za poboljšanje komunikacije sa drugim ljudima. Poluosmeh može delovati kao neverbalni signal koji pokazuje da ste otvoreni, prijateljski raspoloženi i spremni za komunikaciju. Dobra vest je da vaš osmeh ne mora da bude "pravi". Sam čin pomeranja mišića lica dovoljan je da stvori izraz poluosmeha.

  • Dozvolite uglovima usana da se lagano podignu i zaustavite se kada osetite malu napetost u uglovima usta. To je suptilan, sićušan osmeh koji, ako vas neko posmatra, možda neće primetiti promenu na vašem licu.
  • Zadržite opušten, miran izraz lica.
  • Neka dah bude prirodan i neobuzdan.
  • 'Nosite' ovaj osmeh deset minuta i primetite kako se vaše raspoloženje promenilo.

Duža verzija vežbe:

  • Sedite ili stanite uspravno.
  • Duboko udahnite kroz nos.
  • Na izdisaju, osmeh i poluosmeh. Zadrži osmeh na licu i ponovo diši.
  • Ponovo se poluosmehnite dok izdišete kroz usta.
  • Ponovite ovaj ciklus smejanja i disanja nekoliko puta, svaki put pokušavajući da produbite dah.

Da biste dobili drugačije rezultate u životu, potrebno je uvek raditi nešto novo! Ova vežba je izuzetno jednostavna, ne zahteva mnogo vremena ili znanja. Neka vas osmeh poveže sa sobom i stvori nove navike, podstiče osećaj radosti, opuštenosti i povezanosti sa drugima. Međutim, važno je napomenuti da ova vežba nije zamena za profesionalnu terapiju ili medicinsku negu. Ako imate ozbiljne simptome anksioznosti, depresije ili drugih emocionalnih poteškoća, obratite se svom lekaru ili terapeutu da biste dobili odgovarajuću pomoć.

Izvor: Sensa.story.hr