Tehnika "5 čula" vam pomaže da doživite sadašnji trenutak umesto da se brinete o budućnosti. Time se vaša pažnja pomera sa misli koje izazivaju anksioznost na trenutak blaženstva, a to je 'sada'. Tehnika „5 čula“ je sredstvo za suočavanje sa stresnim situacijama. Kada doživite stres ili anksioznost, aktivira se sistem borbe ili bega, koji oslobađa hormone kao što je adrenalin i deluje tako što se suprotstavlja reakciji borbe ili bekstva, vraćajući vaš nervni sistem u uravnoteženije stanje“, kaže dr Jai Madaan, slavni astrolog i motivacioni govornik. Funkcija tehnike „5 čula“ jeste povezivanje sa svakim od vaših pet čula: vidom, dodirom, sluhom, mirisom i ukusom. Dr Jaj Madan piše o tehnici „5 čula“ i kako da je patite korak po korak, piše timesofindia.indiatimes.com. Smestite se u miran prostor, duboko udahnite i počnite.

Čulo vida

Potražite pet predmeta. Osvrnite se oko sebe i navedite pet stvari koje možete videti. Izgovorite svaku stavku naglas. Na primer, možete reći: „Vidim drvo, vidim flašu, vidim voće, vidim sat, vidim stolicu.“ Izbor nečeg pozitivnog iz svoje mladosti (voljena TV serija, knjiga, mesto) može pomoći u aktiviranju tog unutrašnjeg deteta i evociranju uspomena.

Dodir

Osetite četiri taktilne senzacije. Fokusirajte se na svoje telo i vodite računa o četiri stvari oko sebe. Na primer, vaši nokti i kosa, kauč na kome sedite, pod, biljka ili drvo, zemlja, zidovi. I dok dodirujete, recite: „Osećam zemlju“, „Osećam zidove“. Korišćenje dodira, posebno laganog pritiska može poboljšati fokus i izazvati osećaj smirenosti.

Budite uši

Slušajte tri zvuka. Pazite na zvuke okolo. Šta vaše uši čuju? Zvuk šuštanja lišća, cvrkuta ptica, trube automobila, zvonjenje mobilnog telefona, nekoga ko vas doziva? Imenujte tri zvuka naglas. Uključivanje zvukova kao oblika svesnosti jeste dobar način da se smanji anksioznost. Studije dokazuju da svesnost može biti efikasna za one sa ADHD-om, anksioznošću i traumom.

Miris

Evocirajte dva mirisa. Dišite duboko kroz nos. Navedite dva mirisa koja osećate u tom trenutku. U slučaju da ništa ne osećate, pomislite na dva svoja omiljena mirisa i izgovorte njihove naive. Sasvim je moguće da će čak i pomisao na određeni miris dati spokoj. Dovoljno je da izazove kognitivne promene u mozgu koje smanjuju anksioznost.

Ukus

Osetite ukus. Čaj od nane, bela kafa, limun, mentol žvaka posle ručka... navedite nešto što možete da probate i izgovorite to naglas. U slučaju da trenutno ne možete ništa da probate, samo razmislite i navedite jedan od svojih omiljenih ukusa. Arome sa oštrim gorkim ukusom mogu stvoriti efekat uzemljenja. Nana, limun, tamna čokolada, menta itd. mogu pomoći da se aktivira polivagalni nerv koji izaziva samoregulaciju. Pred kraj ponovo duboko udahnite. Do sada bi trebalo da se osećate mirnije.

BONUS VIDEO:

Ana Rodić - Pritisak da se uđe u brak MONDO/Stefan Stojanović

Sensa/Z.A.