Zbog nestručnog ili preforsiranog treninga u fitness centrima i sportskim dvoranama, upozoravaju stručnjaci Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, događaju brojne ozlede. Efikasno, besplatno i bez ozleda, ističu, možemo vežbati i u svojoj kući, radeći vežbe snage koje su puno efikasnije od vežbi s tegovima, budući da tokom vežbanja koristimo samo težinu sopstvenog tela...

Najbolje su vežbe, kažu stručnjaci, čučnjevi u kojima ne koristimo nikakvo dodatno opterećenje, zatim sklekovi, izdržaji s potporom na laktovima i stopalima te s podignutim kukovima, trbušnjaci bez odvajanja lumbalnog dela kičme od podloge, kao i podizanje trupa i nogu iz položaja ležanja na grudima („leđnjaci").

Međutim, gde god da vežbamo, u kući ili u sali, pre svake rekreacije potrebno je zagrevati se od pet do 15 minuta, a nakon treninga se istegnuti.

Statičke vežbe bez pokreta rade se u trajanju od 10 do 30 sekundi, izmenjujući tri do pet vežbi u isto toliko serija. To su, na primer, izdržaji u poziciji skleka, prednjeg, bočnog ili zadnjeg izdržaja na laktovima i stopalima, imitacija sedenja uz oslanjanje na zid.

Dinamičke vežbe poput čučnjeva, iskoraka, sklekova, penjanja i sl. ponavljamo od pet do 20 puta, broj vežbi varira od tri do pet, s isto toliko serija, a odmor između vežbi mora trajati barem jedan ili dva minuta.

5 asana za seksualnu energiju: proces oslobađanja i uživanja u životu...

6 pilates vežbi za lepotu spolja i iznutra...

Pozdrav Suncu - Surya namaskar

Izvor: Sensa klub