Kao i svakog avgusta, tako ćemo i ove godine prisustvovati lepoj astronomskoj i astrološkoj pojavikiši meteora Perseidi. Reč je o prirodnom fenomenu u kome Zemljina orbita prelazi pojas čestica koje su ostavile komete. Kada ove čestice lete kroz visoke slojeve Zemljine atmosfere, one sijaju i ostavljaju trag za sobom. Uzrok formiranja kiše meteora Perseida je kometa Svift-Tatl. Perseidi su karakteristični po svetlim bljeskovima i velikoj brzini meteora. Oni se javljaju od 17. jula do 24. avgusta, a svoj vrhunac će dostići na prelazu 12. u 13. avgust. Njihova aktivnost počinje uveče i naglo se povećava posle 23 sata, kada je radijant već prilično visoko na nebu. Broj meteora se povećava do jutra i može dostići i 60 na sat da bi se kasnije smanjivao.

Kada je najbolje vreme za posmatranje?

Da bismo ih uočili, potrebno je da odemo na neko mesto udaljeno od grada i izvora svetlosti. Najbolje bi bilo posmatrati ih s nekog brda ili mesta odakle imate dobar pogled. Sačekajte da se vaše oči priviknu na mrak pre nego što se dobro zagledate u noćno nebo. Treba napomenuti da će ovog avgusta posmatranje biti pomalo otežano usled svetlosti punog Meseca koji će se pojaviti rano ujutru 12. avgusta. Najbolje vreme za posmatranje je posle ponoći, sve do zore.

Veruje se da zvezde padalice imaju moć da usmere energiju na ono što želimo i da nam osvetle put. Možda je ovo prilika da razmislite o promenama u životu i ostvarenju novih ciljeva i svojih istinskih želja. Gledajte ih sami ili u društvu, i ne zaboravite da poželite veliku želju kada vidite zvezdu padalicu. Verujte u čuda!

Izvor: Sensa.metropolitan.si