Sigurno ste po prodavnicama i bazarima videli lep dekorativni predmet izrađen od pletiva ili konca sa perjem. To je hvatač snova, ali nije u pitanju samo ukras, već je to talisman koji ima svoje dublje značenje i ukorenjen je u drevno verovanje. Njegov koncept potiče iz indijanske kulture u kojoj postoji verovanje da je vazduh noću ispunjen dobrim i lošim snovima. Hvatač snova je napravljen da bude zaštitni talisman koji se stavljao iznad kolevki ili kreveta dece kako bi ih zaštitio od loših snova i noći.

Veruje se da postoje dve legende o poreklu hvatača snova- jedna se vezuje za pleme Ojibve koje je verovalo u žene pauke- Asibikaashi, svoje duhovne zaštitnice koje čuvaju decu od zlih sila. Kako je pleme putovalo i selilo se, tako je njihovoj zaštitnici bilo sve teže da ih čuva. Na taj način je nastao hvatač snova, kako bi u svoju mrežu uhvatio sve loše snove, a one dobre profiltrirao kroz rupu, perlu ili neki ukras u centru mreže. Dobri snovi bi tada lagano lepršali niz perje do usnulog deteta, dok bi zarobljeni loši snovi bili uništeni ujutru kada bi ih dodirnuli prvi zraci sunca. Zbog toga je hvatač snova izrađen od pletenih niti koje imitiraju paukovu mrežu i ukrašen perlama i perjem. Njegov okrugao obruč simboliše krug, tj. da se život vrti u krugu, bez početka i kraja.

Koje značenje ima i kako se koristi hvatač snova
Shutterstock 

Druga legenda potiče iz plemena Lakota. Prema njima, hvatač snova je stvoren da uhvati dobre ideje i zarobi ih u mreži kako se ne bi izgubile. Loše ideje prolaze kroz centralnu rupu i odlaze bez nanošenja štete svom vlasniku.

Hvatači snova mogu se izraditi pletenjem. U videu ispod pogledajte jednostavnu metodu:

hvatač snova lingdiylife

Izvor: Sensa