Duhovni učitelj Ošo u knjizi Umetnost čaja kaže: „Umesto svih tih pitanja, postanite svesniji svega što činite. Unesite svesnost u jednu od najjednostavnijih stvari u životu, u pripremu i ispijanje šolje čaja. Budite u trenutku, uživajte u svojim čulima i onome što osećate, ne dopustite mislima da vas odvuku iz sadašnjeg trenutka.”
Iako deluje kao najjednostavnija stvar na svetu, jedna šolja čaja zaista može da unese svesnost i lepotu u ceo dan. Ispijanje čaja je proces, a ne trenutni čin. Ispijajte ga polako, svesno, razmišljajte i o njegovoj pripremi, posvetite se ritualu.

1. Sipajte svežu hladnu vodu u čajnik, pa sačekajte da provri. Ako pripremate zeleni čaj ili čaj od jasmina, pustite da se voda rashladi do 80 stepeni. Sipajte malo vode u porcelanski čajnik (najbolje održava toplotu), malo ga protresite, pa vodu izlijte.

2. Za potpuni užitak odaberite čajnu mešavinu, a ne kesicu čaja. Stručnjaci kažu da je u kesicama čaj „ugušen”. Listići se u vodi ne mogu otvoriti, jer su stisnuti, pa ne otpuštaju potpunu aromu. U čajnik stavite po jednu kašičicu listića za svaku šolju čaja.

3. Prelijte vodu preko čaja i poklopite čajnik.

4. Ostavite da odstoji od tri do pet minuta, nikako duže. Ako preterate, čaj će postati gorak, jer se tada otpuštaju tanini, biljni polifenoli. Zbog istog razloga nije dobro pritiskati čaj da biste iz njega iscedili vodu, jer će biti gorči.

5. Čaj procedite i sipajte u lepu porcelansku šoljicu da biste uživali u potpunom ugođaju. Po želji, zasladite ga s malo organskog meda, dodajte malteks ili pirinčani slad. Smeđi šećer takođe dolazi u obzir, mada će vam pravi poštovaoci čaja reći da je to jeres, ali vi pravite svoj ritual...

Izvor: Sensa