Zamislite da možete stres, negativne misli i tugu da preobrazite u energiju sreće, ljubavi i blagostanja. Uz malo vežbe i truda, možete kreirati svoj život na takav način da se kao feniks, samoobnavljajući se, iznova i iznova pokrećete, negujući jezgro svog bića.
O važnosti opuštanja priča i dr Džudit Orlov u svojoj knjizi „Pozitivna energija”. U ovoj osnažujućoj i podsticajnoj knjizi i sama autorka ističe da je veliki pobornik redovnih predaha od našeg vrednog uma. Kao energetski psihijatar shvatila je da mora da živi u skladu sa onim što propoveda, te je zbog toga radila na prepoznavanju one tačke kada bi još jedna stvar koju bi uradila, ili čak još samo razgovor sa jednom osobom, doveli do smrtne iscrpljenosti. Iz tog razloga i sama pribegava kraćim pauzama ili dužim povlačenjima. Smatra da je prirodno da svi tražimo takve vrste olakšanja, ali, takođe smatra da su ona često poslednja na listi. Mnogi njeni pacijenti, kao verovatno i većina ljudi, smatraju da ne zaslužuju odmor, da su sebični i da gube vreme ako zastanu i pobrinu se za sebe. Ipak, doktorka posebno naglašava da svako ima neotuđivo pravo na brigu o sebi, jer ona predstavlja proizvod saosećajnosti. Kako kaže: „Ne morate da se snebivate da volite sebe.” Veoma je važno da se psiha i energetsko polje opuštaju kada su sigurni da u svakom trenutku mogu da predahnu, dok ujedno, kaže autorka, stičete poverenje „maltretiranog deteta u sebi”, govoreći mu: „Dušo, odsada ja brinem o tebi.” I zar takve reči ne zvuče moćno i ohrabrujuće – kada znate da je život u vašim rukama i da imate takvu snagu i moć da sebe sačuvate?!
Ukoliko nemate sposobnost da pronađete radost, lepotu, smisao i pokretačku energiju u sitnicama i stvarima koje imate, a koje vam se čine podrazumevanim, u tom slučaju vam neće pomoći ni raskoš, putovanja i druge ispunjene želje. Naprotiv, mogu vas dovesti do još većeg nezadovoljstva i osećaja neispunjenosti. Stanje uma je ono koje određuje tok našeg života.

Lekovitost smeha i zaigranosti

Jedan od saveta dr Orlov je uživanje u smehu, igri i otkačenosti. Za to zaista nisu potrebne posebno prijatne okolnosti, jer brojne bizarne, neprijatne, pa čak i teške situacije daju prostora za humor. Iskreni smeh od srca smatra esencijalnim, jer nas oslobađa. U fizičkom smislu, smeh popušta mišićnu tenziju i raščišćava otpad stvoren iscrpljenošću, dok u emocionalnom smislu podiže duh i omekšava krutost odbrambenog zida. Doktorka psihijatrije kaže da postoje i brojne naučne studije koje potvrđuju lekovitost smeha, jer on ojačava imuni sistem i podstiče lučenje endorfina, ublažava stres, anksioznost i depresiju, a deluje i preventivno protiv bolesti srca. Interesantno je da se iste strategije pridržava i Američko udruženje za lekoviti humor, te iz tog razloga zagovaraju tzv. „ha-ha terapiju”, dok i sama dr Orlov u energetskoj psihoterapiji neretko prepisuje smeh kao lek, i to, kao što smo pomenuli, iskreni, smeh od srca. Terapeutkinja je već pomenula negovanje deteta u sebi, a verovatno i sami radost i smeh često povezujete sa neiskvarenom, čistom dečjom radošću. Objašnjavajući problem nesmejanja, dr Orlov napominje da svi gušimo i ućutkujemo energiju deteta u sebi, te savetuje da se osvrnemo na svoju prošlost i vidimo gde je smeh počeo da zaostaje. Njen savet je i da se na taj način oslobodimo sumornog pogleda na stvarnost koji su nam preneli naša porodica ili svet, jer smatra da te blokade ne moraju i dan-danas da blokiraju našu radost. Jedna od važnih stavki uživanja i opuštanja jeste i povlačenje. Mnoge religije i tradicije pružaju mogućnost i poštuju obnavljanje energije povlačenjem, kao povratak srcu i Večnom. Bez obzira na to da li praktikujete duhovna povlačenja ili ne, možete osmisliti svoju odstupnicu pronalaženjem utočišta u svom domu, koje ćete urediti biljkama ili ličnim detaljima, a možete pronaći i neko utočište van kuće. Prema doktorkinim rečima: „Kada vam se život zahukta ili vam je potrebno nešto što će vam osvežiti energiju, povucite se na svoje sveto mesto. Mislite o njemu kao mestu za odmor. Bez obzira na to koliko ste pod stresom ili koliko vam brzo radi um, sedenje u ovoj atmosferi mira doprineće da se sve uspori i da se usredsredite.

Reiki za opuštanje

I reiki može pomoći u procesu relaksacije i dostizanju balansa. Prema rečima Denisa Tomovića, učitelja reikija, instruktora joge i aikidoa, prvi efekti reikija, kada je relaksacija u pitanju, mogu se osetiti već nakon petnaestak minuta od početka tretmana. Smatra da redovna primena reikija (kako odlazak kod reiki terapeuta tako i samostalno praktikovanje reikija), može dovesti do iznenađujućih efekata. Dodaje da ima tu sreću da može posvedočiti neverovatnoj promeni kod ljudi, koja nastaje već nakon svega nekoliko tretmana. Kaže: „Reiki mnogi sasvim opravdano smatraju metodom broj jedan u svetu za pomoć pri redukciji stresa. U prilog tome govori podatak da u svetu postoji više miliona praktičara reikija. Po mom ličnom iskustvu i uverenju, reiki je jedna od najjednostavnijih metoda za redukciju stresa. Jednostavnost se ogleda kako u obuci tako i u primeni. Ova jednostavnost ne umanjuje efekte reikija, naprotiv, samo ih pospešuje.” Možda najvažnije od svega – naš sagovornik objašnjava da je reiki energija koja prirodno protiče kroz naše telo. Međutim, kod prosečnog čoveka koji nije prošao reiki obuku, ova energija protiče sa svega pet do dvadeset procenata u odnosu na mogući kapacitet. Kod reiki majstora ovaj protok je često stoodstotan. Dakle, prema Denisovim rečima, vrlo je verovatno da će neko ko nije obučen, polaganjem dlanova na određeno mesto na telu izazvati nekakav efekat, što ljudi instinktivno i čine, kada ih nešto zaboli. Međutim, taj efekat je gotovo zanemarljiv u odnosu na efekat koji se postiže kada tretman izvodi reiki majstor. Takođe, „vrlo je važno naglasiti to da je svako, bez obzira na pol, uzrast, verska ubeđenja i sl. sposoban da prođe obuku i da primeni reiki na sebi u trenutku kada mu je to potrebno. U tom slučaju, odlazak kod reiki majstora nije neophodan. Suština i draž metode i jeste u tome da je sami primenjujemo na sebi uvek kada nam je to potrebno.”

Izvor: Sensa