Budući da cvete celo leto, suncokret je pravi simbol tog godišnjeg doba, a njegova lekovita svojstva, kao i to da privlači bogatstvo, poznato je od davnina.

Simbol leta i sunca
Suncokret (lat. Helianthus annuus) biljka je sa visokom drvenastom stabljikom, velikim kožastim srcolikim listovima koji su kao i stabljika prekriveni sitnim oštrim dlačicama. Na vrhu se nalazi veliki glavičasti cvet. Biljka potiče iz Amerike.

Zbog velikog žutog cveta suncokret je simbol leta i sunca. U našoj zemlji gotovo nema njive na kojoj nećemo videti cvet suncokreta, a rastu i po železničkim nasipima, hrpama gnojiva, odlagalištima, pustopoljinama. Biljke koje rastu na takvim mestima ne beremo. Cveta od juna do avgusta, a sazreva celo leto do jeseni.

Lekovita svojstva
Za lekovite preparate se koriste latice, semenke i vrhovi biljke koji drže cvet. Latice se koriste za čaj i tinkture, od semenki se dobija ulje, a mogu se konzumirati i cele. Vrhovi se koriste za tinkture zajedno sa laticama.

Jedan od najboljih čajeva protiv gripa i temperature je čaj od lipovog cveta i latica suncokreta. Cvet od lipe jača otpornost tela, a suncokretove latice snižavaju temperaturu. Suncokretovo ulje jedno je od najlekovitijih, uz rame maslinovom ulju, a pogodno je za one bolesnike koji ne smeju da koriste životinjske masti. Preporučuje se kod jetrenih i žučnih bolesti kao i kod čira na želucu.

Jako je pogodno i za masaže, njime otklanjamo umor iz bolnih nogu i ruku, a masiranjem čitavog tela povećavamo telesnu snagu do duboke starosti. Može da se meša i sa eteričnim uljima. Ulje se koristi i kod probavnih smetnji kod zaostajanja hrane u probavnom traktu i regulisanja probave.

Tinktura od suncokreta
Uzmemo tri supene kašike latica suncokreta, pola kašike narezanog vrha koji drži cvet i četiri semenke. Sve to stavimo u staklenu bocu sa širim otvorom pa zalijemo 50 postotnim alkoholom, rakijom, votkom ili džinom. Pustimo da stoji na svetlom, ali senovitom mestu uz povremeno lagano protresanje 21 dan.

Potom procedimo u tamnu bocu i čuvamo na senovitu mestu, koristimo kod visokih temperatura na šećeru trske ili breze, deca po 11 kapi a odrasli po 21 kap tinkture. Narodna medicina kaže da su efekti kod malarije i visokih temperatura vidljivi čak i tamo gde velike količine kinina zakazuju.

Magnet za obilje
Postoji narodno verovanje kako svaka njiva mora da ima posađene suncokrete da bi rod bio bogat i obilan, stoga ga često viđamo u poljima kukuruza. Takođe, veliki posedi vlastelina u srednjem veku bili su obrasli ovim cvetom jer se verovalo da privlači obilje i bogatstvo u svaku kuću oko koje raste. I danas se rado sadi oko kuća zbog svega što ova biljka pruža.

Izvor: Sensa.hr/Janko Razumić