Kako razvijamo istinsko samoprihvatanje, postižemo sreću, samopouzdanje i mir. Oslobađanje stresa, anksioznost se smanjuje, a mi se osećamo obnovljeno u otkrivanju našeg pravog ja.

Hajde da istražimo vodič za samoprihvatanje – predstavljamo 10 znakova da ste se pomirili sa sobom.

1. Prijatno vam je što ste sami

Kada se pomirite sa sobom, nije vam potrebna potvrda drugih ili društva drugih da biste se osećali prijatno. Prihvatili ste da budete sami i znate da je to prilika da se povežete sa sobom, razmislite i rastete.
Meditacija, vođenje dnevnika i briga o sebi su aktivnosti u kojima uživate u sopstvenom društvu.
Da li ste se ikada zapitali da li je to isto kao biti usamljen? Ne, ni blizu!
Biti usamljen utiče na vaš unutrašnji mir i mentalno zdravlje. Samoprihvatanje vam daje snagu da uživate u samoći bez doživljaja usamljenosti, a umesto toga negujete osećaj unutrašnjeg mira.

2. Sigurni ste u svoje odluke

Kada razmišljate o odlukama koje menjaju život, sigurni ste u svoje izbore jer verujete sebi.
Kada se borimo sa svojim životnim odlukama, neizvesnost nam može pomutiti rasuđivanje, a vraćanje poverenja u naše veštine donošenja odluka nije lako.
Ključ je samoprihvatanje. Prihvatanje sebe rađa poverenje u intuiciju i samopouzdanje u donošenju odluka.
To znači da vam nije potrebno tuđe odobrenje ili potvrda jer znate šta je u skladu sa vašim pravim ja.
Samoprihvatanje se dešava kada ste doneli najbolju odluku za sebe i osećate se prijatno u vezi sa rizikom koji ste preuzeli.

3. Ne poredite se sa drugima

Teško je izbeći upoređivanje sebe sa drugima, posebno kada se krećete kroz društvene mreže.
Iako postoji neka nelagodnost i teško joj se odupreti, naučili ste da volite sebe tako što ste pomerili fokus sa poređenja na pozitivne misli. Razumete da svako ima svoje putovanje i da svaka osoba živi jedinstveno životno iskustvo – nešto što svi treba da prihvatimo bez obzira na naše razlike.
Postizanje unutrašnjeg mira nam omogućava da se fokusiramo na ono što je zaista važno; naš životni put i sudbina.
Poređenja postaju uzaludna i ne ostaje vam ništa osim blaženstva oslobođenog srca.

4. Ne tražite odobrenje

Traženje odobrenja je realno u bilo kom uzrastu. Svi žudimo za prihvatanjem i vezom. Bilo od voljenih, kolega ili čak nepoznatih ljudi na ulici.
Ipak, odobravanje vam nikada neće doneti unutrašnji mir za kojim žudite.
Prihvatanje sebe i ljubav prema onome što jeste daleko je moćnije od bilo koje spoljne potvrde ili dozvole druge osobe.
Naravno, realnost je da je traženje odobravanja važno u određenim kontekstima kao što su radni učinak, školske ocene ili faktori koji se odnose na napredovanje u karijeri.
Ali u procesu samoprihvatanja, naučite da odobravanje ne određuje vašu vrednost i sreću. Pomirili ste se sa sobom i shvatili da vaša vrednost dolazi iznutra.

5. Zahvalni ste

Biti zahvalan je najbolji način da dotaknete svoje autentično ja i da se osećate življe i povezano.
Zašto to ne postane svakodnevna navika? Prepoznajući da ste dovoljni takvi kakvi jeste, možete otključati svet ispunjenja i zadovoljstva koji prevazilazi površne dobitke.
Odvojite trenutak svakog jutra da izrazite zahvalnost za stvari koje obogaćuju vaš život smislom. Ova promena u perspektivi vam omogućava da uživate u svakom trenutku i prihvatite sve što život nudi. Negujte zahvalnost u svom životu da naučite da cenite jednostavne stvari i pronađete radost u lepoti postojanja.

6. Prihvatate promene

Promena je konstanta u životu. Svaki dan pruža mogućnosti koje mogu promeniti tok našeg putovanja. Put ka samoprihvatanju uključuje prihvatanje promena i učenje da je život kontinuirani proces rasta i transformacije.
Sreća često izvire iz najneočekivanijih izvora. Pa zašto im ne biste otvorili svoje srce? Uostalom, zar vas vaša životna iskustva nisu naučila da ih vredi prihvatiti?

7. Prihvatate svoje mane

Pravo samoprihvatanje proizilazi iz prihvatanja naših nesavršenosti, a ne samo naših snaga. Preduzimanje dubokog i oslobađajućeg koraka ka spoznaji naše vrednosti može biti osnažujuće iskustvo.
Spoljašnje okolnosti ne bi trebalo da postanu izgovor za prepuštanje samosažaljenju. Kada ste u miru sa samim sobom, nema potrebe da brinete o nedostacima. Umesto da se fokusirate na njih, prihvatate svoje pozitivne atribute i slavite jedinstvene kvalitete koji vas definišu.
Ovo preusmeravanje energije ka uvažavanju vaših snaga vodi do pozitivnije slike o sebi i podstiče mentalno blagostanje.

8. Opraštate sebi

Kada je vaše stanje uma ispunjeno spokojstvom, možete sebi oprostiti svoje greške i pogrešne korake.
Priznavanje svojih postupaka ne znači da se osećate krivim ili da ste posramljeni. Umesto toga, to znači preuzimanje odgovornosti i napredovanje od svojih grešaka sa samosvesnošću i odlučnošću.
Jednostavno rečeno, ne zamerate sebi.
Prihvatanje naših grešaka može biti oslobađajuće. Pomaže nam da rastemo i postanemo najbolja verzija sebe.
Oproštaj nam omogućava da se oslobodimo tereta samoosuđivanja i stvorimo prostor za ličnu transformaciju.
Sa unutrašnjim mirom, naša sposobnost za saosećanje i razumevanje se povećava, omogućavajući nam da idemo napred sa nadom u srcu.

9. Ljubav prema sebi

Vežbanje ljubavi prema sebi znači da dajete prioritet vašem emocionalnom i fizičkom blagostanju. To znači da svakodnevno ispunjavate svoje želje i potrebe, utirući put ka boljem životu. Ljubav prema sebi daje nam snagu i samopouzdanje da se krećemo svetom.
To je briga o sebi, a ne sebičnost.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO: