Sve je energija i za sve što želimo da ostvarimo nam treba energija. Kada imamo snažnu energiju možemo da hrabro koračamo kroz život, a svaki problem i prepreku da vidimo kao uzbudljivi novi izazov. Energija voli akciju i rutinu, na taj način joj govorimo šta želimo, a ponavljanjem to postaje izgradnja naše nove navike da se osećamo snažno, hrabro i stabilno.

Prva čakra, povezana s planetom Mars, je svakako najvažnija za energiju jer se preko prve čakre svaki čovek spaja sa tlom, preko koga dobija hranu, baš kao biljka. Ovaj energetski centar je važan za imuni sistem, on predstavlja ratnika (Mars) koji štiti osobu. Stoga je ovo prvi energetski centar koji uvek učestvuje u mehanizmu stresa zajedno sa 3. čakrom sa kojom je povezan anatomski i energetski preko nadbubrežnih žlezda (prva čakra je povezana sa srži nadbubrežnih žlezda, gde se luči adrenalin, a treća čakra je povezana sa korom nadbubrežnih žlezda, gde se luče kortikosteroidi). Zato kada ovde uspostavimo balans postajemo otporni na stres, osnažujemo imuni sistem i ulazimo u svaku akciju sa osećajem sigurnosti i pozitivnim "leptirićima".

Želimo da u narednih 28 dana primenimo svakodnevno transformativnu igru za prvu čakru, naš centar snage, hrabrosti i akcije. To ćemo uraditi na jednostavan način tapkanjem tačke K27 (kidney 27) meridijana bubrega, koja se nalazi u udubljenju odmah ispod ključne kosti. Stimulisanje ove tačke briše strah koji odlaže akciju, kao i osećaj slabosti i nesigurnosti. Samim tapkanjem ove tačke se podiže protok energije u celom telu, osnažuje imuni sistem i povećava vitalnost.

Tapkanjem ove tačke svakog jutra minimum 3 minuta mi balansiramo hormone stresa i vežbamo da u svaku situaciju ulazimo sa mirom i osećajem sigurnosti. Važno je napomenuti i da ćemo svaku novu naviku najlakše usvojiti ako je povežemo sa već postojećom navikom koja nam je svakodnevna i prijatna. Na primer, ukoliko je vaša svakodnevna navika jutarnja kafa ili čaj i to je nešto što volite, možete iskoristiti 3 minuta da uz kafu ili čaj sa lakoćom napravite sebi balans za dan ispred vas.

Kao što smo napomenuli, navika se formira svakodnevnim ponavljanjem. Pored toga, za stimulaciju i praćenje napretka lepo je svoj napredak označiti negde vidljivo, i tako i nagraditi sebe. Možete da napravite svoj kalendar za narednih 28 dana i da u svaki dan, nakon što uradite vežbu, stavite srce. Svaki naredni dan ćete imati jedno srce više, a vaša navika će postati sve snažnija i lakša, a svaki dan ispunjen pozitivnim uzbuđenjima i visokim nivom energije.

Kako jogom i aromaterapijom održavati balans čakri...

U ovome vam mogu pomoći i 3 transformativna alata iz energetske psihologije:
1. Energetske vežbe za korenski, 1. energetski centar (Mars) - probudite akciju.
2. Meridijanska vežba za meridijan bubrega - hrabrost.
2. Duhovni životinjski vodiči - Bizon - osećanje zahvalnosti za sve materijalne poklone života.

Tapkanje kao jutarnja vežba za korensku čakru: 3 minuta za spokojan i pozitivan početak dana
Foto: Profimedia taplkanje_kao_jutarnja_vezba_za_korensku_cakru_3_minuta_za_spokojan_i_pozitivan_pocetak_dana1

Izvor: Sensa