Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIVNI CITATI MILORADA PAVIĆA - BUDE LJUBAV I SANJARSKI DUH: Ove misli našeg velikog pisca promeniće vaš pogled na život

"Ljubav je kao ptica u kavezu, ako je svaki dan ne nahraniš, ugine." Pročitajte i druge citate velikog pisca Milorada Pavića, koji će probuditi vašu ljubav i želju za sanjarenjem.

 Citati Milorada Pavića Izvor: Shutterstock / Vikipedija / Sensa Canva

Milorad Pavić (1929 - 2009) je poznati prozni pisac, istoričar srpske književnosti 17, 18. i 19. veka, stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, profesor univerziteta. Takođe je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine do svoje smrti. Pavić je bio romansijer, pripovedač, pesnik i dramski pisac. Do danas Pavićeva dela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama na različite jezike širom sveta. Od strane stručnjaka iz Evrope, SAD i Brazila, Milorad Pavić je nominovan za Nobelovunagradu za književnost.

Prema rečima autora Časlava Đorđevića, Pavić je evropski Borhes jer u svojim delima – unoseći u njih naučno i fantastično – oblikuje prozne forme i umetničke svetove koji ne prestaju da zbunjuju i plene čitaoce svuda u svetu.

Pročitajte još

Pavić je domaću i svetsku slavu stekao romanom „Hazarski rečnik“ koji je objavio 1984. godine. Ovaj svojevrsni leksikon u 100.000 reči kritičari i publika brzo su proglasili nezaobilaznim štivom novoga veka. Mnogi kritičari zabeležili su da je Pavić pisac čudesne imaginacije i predvodnik evropske postmoderne. U drugom romanu „Predeo slikan čajem“ (1988) autor nudi uzbudljivo delo za ljubitelje ukrštenih reči. Godine 1991. objavljuje treći roman „Unutrašnja strana vetra“, pa „Poslednju ljubav u Carigradu“ (priručnik za gatanje) 1994.

Pročitajte divne citate Milorada Pavića, koji bude ljubav i sanjarski duh:

- "Ljubav je kao ptica u kavezu, ako je svaki dan ne nahraniš, ugine."

- "Od velikih ljubavi stari se brže"

- "Do tajne se ne stiže drumom, nego stranputicom. Ona nije na kraju pravog, nego na kraju pogrešnog puta."

- "Čovek je kao brodski kompas: vrti se u krug oko svoje ose, i vidi sve četiri strane sveta u tom okretanju, ali ne vidi ništa iznad i ispod sebe. A upravo to su dve stvari do kojih mu je stalo i o kojima hoće da zna: ljubav ispod njega, i smrt nad njime."

Saznajte i...

- "Kada bacimo pogled na svoje srce vidimo ga kakvo je u tom trenutku. Kada se zagledamo u svoju dušu, vidimo je kakva je bila pre mnogo hiljada godina, a ne kakva je sad, jer toliko treba da nam pogled stigne do duše i da je osmotri, to jest, toliko vremena treba da svetlost duše stige do našeg unutrašnjeg oka i da ga obasja."

- "Kao što je svaki čovek nečije dete, tako je neminovno svaki čovek i nečija smrt. Kao što su nečiji životi ponovio ovaploćujući se u tebe, tako će se u tebi reinkarnirati i ovaplotiti nečija smrt. To znači da će se taj nasleđeni život i ta nasleđena smrt venčati u tebi kao drugi otac i majka."

- "Život nije lek od smrti kao što je smrt lek od života."

- "Čovek ne stari ravnomerno uz časovnik nego ponekad za tri dana više no za godinu."

- "Vreme istini može da naškodi više nego laži."

- "Što se u životu promaši, u snu se ne ulovi."

- " Ljudski život je čudna trka: cilj nije na kraju, nego na sredini staze; trčiš, i možda si već odavno prošao kroz cilj, a ne znaš, nisi ni primetio kad, i nećeš nikad ni primetiti kada. I zato trčiš i dalje."

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj