Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ONAJ KOJI ŽELI DA POKRENE SVET, NEKA PRVO POKRENE SAMOG SEBE": Sokrat- 5 moćnih lekcija koje treba pamtiti za ceo život

5 životnih lekcija velikog Sokrata - citati mudrog filozofa koji vam mogu pomoći u raznim životnim situacijama!

 Sokrat 5 životnih lekcija i citati_1745519300 Izvor: Shutterstock

Sokrat se smatra ocem filozofije, a iza njega su ostala načela i mudre lekcije koje možemo i danas koristiti u mnogim životnim situacijama. Rođen je u Atini 470. godina pre Hrista. Njegov otac Sofronisk bio je klesar, a majka Fenareth babica. U početku je išao stopa svog oca, bio je vredan radnik, a kasnije je počeo da se bavi umnim radom i propovedao je svoj koncept etike u kojem nije bilo mesta za neiskrenost, sramotu i dvostruke aršine.

Pročitajte još

Zbog svojih ideja, odbijanja grčke mnogobožačke religije, kritikovanja društva i demokratije, a naričito zbog svojih moralnih načela, Sokrat je bio progonjen, a na kraju i osuđen na smrt. Popio je otrov na suđenju, a pre smrti ostavio nam je jednu od najvažnijih lekcija - "Sve ljudske duše su besmrtne, ali su duše pravednika besmrtne i božanske."

Sledećih 5 lekcija iz Sokratovog učenja i života možete primeniti i danas, a vredi ih zapamtiti za ceo život:

1. Poniznost kao jedna od životnih lekcija Sokrata

Prema opisima iz grčkih dela Sokrat je bio nizak sa grubim crtama lica, velikim izbočenim očima i velikim nosem. Zbog njegovog izgleda, mnogi su mu se stalno rugali. Ali sve to ni na koji način nije uticalo na "oca filozofije". Naprotiv, nije obraćao mnogo pažnje na kritike. Sokrat je uvek nosio isti ogrtač i vodio život pustinjaka. Malo je jeo, a malo pio. Jedan filozof je čak rekao da nijedan rob na svetu ne bi želeo da bude tretiran kao Sokrat.

2. Poštovanje drugih ljudi

Sokrat je imao originalnu nastavnu metodu. Dugo je razgovarao sa ljudima, pokazujući svoju sposobnost da bude ironičan i izvanrednu sposobnost da stvari sagleda iz drugog ugla.

Saznajte i...

3. Sposobnost slušanja

Sokrat je mudro i delikatno širio svoje učenje. Neki ljudi i dalje koriste njegovu nastavnu metodologiju, iako ne tako aktivno kao ranije. Sokratove metode inspirisale su najveće prosvetitelje u istoriji, uključujući i Žana Pijažea. Filozof je započeo razgovor ispitivanjem svog sagovornika. Postavljao je pitanja koja su pomogla da se utvrdi da li je osoba dosledna u odgovorima ili su njegove reči neosnovane. Tako svako može sam doći do prave istine. Sokrat je samo slušao i postavljao pitanja.

4. Potpuna otvorenost prema istini

Sokrat je rekao: "Znam da ništa ne znam." Filozof je imao zaista otvoren um. Jednostavno je priznao da mu istina nije poznata. Pre nego što je tražio odgovore, postavljao je pitanja. I pre nego što je o nečemu zaključio, Sokrat je prvo pokušao da proširi granice svog pogleda na svet. Jedna od njegovih važnih lekcija jeste - "Upoznaj sebe." Ohrabrio je sve nas da istražimo sebe na jednom od najneverovatnijih životnih putovanja.

5. Smisao za humor

Sokrat je imao neverovatan smisao za humor. To se pokazalo u anegdotama o njegovoj ženi Ksantipi. Bila je 30 godina mlađa od Sokrata i poznata po svom lošem raspoloženju. Jednom su mudraca pitali zašto se oženio njom, na šta je on odgovorio: "Divno je oženiti ženu tako gadnog karaktera. Ovo je najbolja škola za učenje kako se slagati sa drugim ljudima. "

U nastavku pročitajte mudre Sokratove citate!

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj