Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO ČOVEKA POČNE DA PRATI NESREĆNA SUDBINA - NEMAČKI PSIHOLOG ERIH FROM OTKRIVA:Snažne pouke kao melem za ranjeno srce

Najmoćniji citati nemačkog psihologa i filozofa Erihra Froma - Evo kako čovek može da voli sebe i druge i zašto dođe do loše sudbine!

 Citati Eriha Froma o životu ljubavi sreći. Izvor: Shutterstock/Profimedia

Nemački filozof i psiholog ErihFrom najpoznatiji je po svom delu "Umeće ljubavi" u kojem otkriva kako zapravo treba iskreno voleti, a šta je naša zabluda. On pažljivo zadire u ljudska srca i duše, posmatrajući čoveka kao biće koje je satkano od emocije, iskustva i instikata. U svojim delikma From nas podstiče da pronađemo slobodu i svoju sreću. Njegov emisli su melem za ranjena srca, a mudre poruke će vam osvetliti stazu života. Evo nekoliko najboljih citata poznatog nemačkog psihologa Eriha Froma:

1. "Glavni životni zadatak čoveka je da sebi da život, da postane ono što potencijalno jeste. Najvažniji plod njegovih napora je njegova sopstvena ličnost."

Pročitajte još

2. "Ne treba da objašnjavamo ili nikome odgovaramo sve dok naše radnje ne povređuju ili ne ugrožavaju druge. Koliko je života uništeno ovom potrebom da se "objasni", što obično znači biti "shvaćen", odnosno oslobođen. Neka sude po vašim postupcima, a po njima – o vašim pravim namerama, ali znajte da slobodan čovek mora da objašnjava nešto samo sebi – svom umu i svesti – i onim malobrojnima koji imaju pravo da traže objašnjenje."

3. "Ako volim, brinem, odnosno aktivno učestvujem u razvoju i sreći druge osobe, nisam gledalac."

4. "Cilj čoveka je da bude sam, a uslov za postizanje ovog cilja je da bude ličnost za sebe. Ne samoodricanje, ne sebičnost, već samoljublje; ne odbacivanje pojedinca, već potvrđivanje sopstvenog ljudskog ja: to su istinske najviše vrednosti humanističke etike."

5. "U životu nema drugog smisla, osim onoga što mu čovek daje, otkrivajući svoju snagu, živeći plodno."

6. "Ako čovek može da živi ne prinudno, ne automatski, već spontano, onda se ostvaruje kao aktivna stvaralačka ličnost i shvata da život ima samo jedan smisao – sam život."

Saznajte i...

7. "Mi smo ono što smo sami inspirisali i ono što su nam drugi sugerisali."

8. "Sreća nije dar Božiji, već dostignuće koje čovek postiže svojom unutrašnjom plodnošću."

9. "Osetljiva osoba nije u stanju da se uzdrži od duboke tuge zbog neizbežnih životnih tragedija. I radost i tuga su neizbežna iskustva osetljive osobe pune života."

10. "Nesrećna sudbina mnogih ljudi posledica je izbora koji nisu napravili. Oni nisu ni živi ni mrtvi. Život se ispostavlja kao teret, neprocenjivo zanimanje, a dela su samo sredstvo zaštite od muke bivanja u carstvu senki."

Još mudrih citata Eriha Froma o životu, ljubavi i sreći pročitajte u galeriji ispod!

Pročitajte još

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj