Kroz život se suočavamo sa raznim msiijama, olujama, trenucima radosti, ciljevima, tragamo za srećom, ali na tim raznim putevima najvažnije je da potisnete svoje pravo "ja". Samo kada je čovek autentičan može imati samopouzdanje, snagu i ostavriti snove u životu. Sa druge strane, kada izgubimo svoju pravu prirodu, postajemo slabi, ranjivi i ne možemo da iskoristimo svoje talente i sposobnosti.

Ova priča govori o tome koliko je važno da sačuvate svoje "ja" i ostvnete verni sebi:

Jednom je jedan vrlo mali lav ušao u stado ovaca. Nije znao da je zapravo lav, pa je počeo da živi kao ovca.

Ovca nije mogla biti sama i uvek je bila u stadu – a on je bio u stadu; ovca nije lovila i jela travu - a on je jeo travu; ovce su se plašile svake opasnosti i bile su slabe – i on se tako osećao.

Vremenom je lav odrastao i počeo da primećuje da se razlikuje od ostalih ovaca i da uopšte ne liči na njih. A ovca mu je odgovorila da je postao greška prirode i ponekad se dešavaju takva odstupanja.

Naravno, ni sam lav nije mogao da pomisli da bi mogao biti neko drugi, jer je odrastao pored ovaca i živeo sa njima. Ali jednog dana u njegovom životu sve se potpuno promenilo.

Jedan stari lav je otišao u lov da uhvati ovce za doručak. A kad se prikrade stadu, ukoči se od iznenađenja: među ovcama ugleda tog istog mladog i lepog lava. Onda je odlučio da ga uhvati kako bi saznao šta je bilo.

I kad mladi lav ugleda ovog starog lava, pobeže od njega, jer se ovce boje lavova. Ali stari lav je s teškom mukom uspeo da ga uhvati, i on mu reče:

- Zašto me se bojiš? Na kraju krajeva, ti si isti kao ja!

Lav ga pogleda uplašenim očima, ništa ne shvatajući, a onda ga stari lav odvede do bare i reče:

Pogledaj svoj odraz i pogledaj mene.

A kada je lav video ko je on u stvari, osetio je u sebi nalet njemu nepoznate energije, koja kao da je spavala u njemu. A posle toga njegov moćni urlik se čuo po celoj dolini – njegova nekadašnja poistovećenost sa ovcom potpuno je zaboravljena.

Pouka ove priče jeste da svaki čovek ponekad zaboravlja svoju pravu prirodu i misli da je slab, zavisan i da ne može da stoji na svojim nogama. Ali ovo je samo iluzija iz koje moramo izaći. U svakom od nas postoji ogroman potencijal mogućnosti da ostvarimo sebe i svoju misiju u ovom životu.

Zato je važno da uvek budete svoji i i da prihvatite sebe sa svim prednostima i manama. Pogledajte svoj odraz u ogledalu i osvestite tu moć koju imate u sebi - ona je skrivena u vama i može vam doneti velike stvari.

Izvor: Sensa