"Mali princ" knjiga Antoana de Sent Egziperija je mali priručnik o životu, ljubavi, prijateljstvu, emocijama... Tako velike tajne života stale su u nekoliko stranica, a dečak zlatne kose nas uči najvažnijoj lekciji - sačuvajte ljubav i nežnost u srcu, ma koliko bili zreli, odrasli i opterećni raznim obavezama.

Donosimo vam 5 moćnih rečenica iz "Malog princa" koje vas mogu podsetiti na važne stvari u životu, ali i podstaći da ga promenite nabolje:

1. "Ako je u pitanju izdanak rotkvice ili ruže, možemo ga slobodno pustiti da raste. Ali ako je u pitanju korov, moramo ga odmah iščupati,čIm ga prepoznamo."

Planeta Malog princa je duša, unutrašnji svet čoveka, a korov su njegove loše misli, dela i navike. Seme "korova" treba odmah zbrinuti, pre nego što se ukoreni, postane osobina karaktera i uništi ličnost. Na kraju krajeva, ako je planeta veoma mala, a ima mnogo baobaba, oni će je rastrgati.

2. "Moram podneti dve, tri gusenice ako želim upoznati leptira!"

Neki ljudi su nam neprijatni i ljigavi, baš kao i gusenice. Ali to ne znači da nemaju ništa lepo unutra. Možda samo traže svoj put i jednog dana će se pretvoriti u prelepe leptire. Čovek mora biti tolerantniji prema nedostacima drugih i umeti da vidi lepo čak i u onome što na prvi pogled izgleda negativno.

3. "Svi odrasli su nekada bili deca... Ali samo nekolicina njih se toga seća"

Dečija srca su čista, a u njihovom umu živi mašta, razne ideje i neki novi, uzbudljivi i nedokučivi svetovi. Oni znaju da se raduju sitnicama, njohova planeta (duša) je naivna, lepa i čista. Antoan de Sent Egziperi nas kroz celu knjigu podseća koliko je važno zadržati dete u sebi i ne zakopati svoje snove i talente iz detinjstva u zemlju.

4. "Onda sudi sebi, reče car."

Ovo je najteže. Mnogo je teže suditi sebi nego drugima. Ako možete ispravno da procenite sebe, onda ste zaista mudri. Tek kada procenite dobro svoju dušu, možete otkrivati i tuđe duše.

5. "Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne može sagledati."

Slušajte svoje srce - ovo je fraza koju ste čuli milion puta. Ali, kada zavirite u svoje srce, videćete da mnoge stavri radite u životu protiv njega i protiv sebe. Srce zna koji je pravi put do sreće, ono nas vodi tamo gde je naša misija, naše životno pristanište. Verujte svom srcu, ono vas nikada neće izneveriti!

Izvor: Sensa