Drevni mudraci govorili su da je čovekov jezik kao grabljivica - ako pustite ovog predatora da se oslobodi, uništiće svog vlasnika. Zbog toga su mnogi mudri ljudi nekada smatrali da se o nekim stvarima ne treba komunicirati, da ćemo tako zaštititi sebe, druge i ostcvariti mir. Evo o kojim stvarima ne treba da priačete prema verovanju drevnih mudraca:

1. Tračevi - Postoji izreka da Bog nije bez razloga dao čoveku dva uha i samo jedna usta. To se može uporediti sa životnim principom koji podrazumeva manje pričanja, a više slušanja. Kada osoba čuje neki trač, klevetu, glasinu - ukoliko je prenosi na druge, ona prlja i zamagljuje svoj um. Tračevi su toksična stvar koja vas uvodi u stanje negativnog emotivnog naboja, a mogu povrediti ljude i učiniti da neki odnosi zauvek budu ugroženi.

2. Želje i planovi za budućnost - Ako zaista želite nešto da postignete, čuvajte to u tajnosti dok se vaš cilj ne ispuni. Ne pričajte o sovjim snovima, već se aktivirajte i radite na njima. Sve što više pričate o planovima, opterećujete sebe, umesto da energiju, vreme i strast uložit eu njihovo ostvarenje.

3. Ne pričajte o dobrim delima koja ste učinili - Ne hvalite sebe za dobra dela. Dobro se čini bez očekivanja da će vam biti vraćeno, već se radi samo zato što je dobro i što to naše srce oseća.

4. Podvižništvo - Ukoliko postite, odričete se nekih navika, stavljate sebi određena ograničenja za dobrobit, nemojte da pričate o svojim moralnim i telesnim apstinencijama. Ovo činite samo za sebe, a krajnji rezultat vašeg duhovnog i fizičkog čišćenja biće vidljiv i bez vaših reči.

5. Pobede i uspesi - U redu je da kažete bliskim ljudima šta ste postigli, ali ako se samo hvalisate, to će ugroziti odnose. Na ovaj način možete izazvati zavist i lošu atmosferu - sačuvajte neke pobede za sebe.

6. Svađe i sukobi - Nemojte pričati o porodičnim ili prijateljskim svađama pred drugima tako što ćete drugu osobu ponižavati, a vaš uzvisiti. Vi ćete se pomiriti sa ovom osobom, a vaše reči drugima o njoj mogu ostaviti neizbrisiv trag. Rešavajte problem zajedno, bez iznošenja "prljavog veša" pred drugima.

Izvor: Sensa