Postoje određeno znakovi koji pomažu da prepoznate manipulator, ali snaga manipulativnih ljudi jeste što oni tačno znaju kako da nešto prikriju, učine bezazlenim i dobro sakriju svoje pravo lice iza maske naivne osobre. Mnogi manipulatori na početku odnosa izgledaju kao dobrodušne osobe u koje možete imati poverenje, ali iluzija na može zauvek trajati. Evo koje 4 fraze koriste manipulatori i po kojima ih možete prepoznati:

1. "Vidi šta si me naterao da uradim"

Ovo je jedna od ključnih fraza koje koristi manipulator. On ne preuzima odgovornost za svoje postupke, pravda se da je to van njegove kontrole i želi da se smatrate odgovornim za njegovo ponašanje. Koriste ovu grazu kako bi manipulisali tuđim mislima i osećanjima, odnosno kako bi krivicu i sav teret prebacili na vas.

Kako odgovoriti?

Ostanite pri svom stavu i dajte do znanja manipulatoru da nećete biti odgovorni za njegove postupke, jer kontrolišete samo sebe. Ne dozvolite mu da vas uvede u obmanu i da vas okrivi.

2. "Ponašaš se nenormalno"

Manipulatori žele da vam uđu u glavu i nateraju vas da sumnjate u svoj razum. Kada pokušava da opiše problem, manipulator će često odgovoriti ovom ili sličnom frazom. Takođe može da vas optuži da ste neracionalni, a vaše reči i postupci su besmisleni, a kao posledica toga dolazi do povlačenje i sumnju u sebe.

Kako odgovoriti?

Ne dozvolite da vas ova fraza uznemiri. Jasno i smireno insistirajte na svom stavu, ne ulazite u raspravu sa manipulatorom i ne dokazujte mu svoj zdrav razum, već samo ostanite pri svom mišljenju.

3. "Preteruješ previše"

Manipulatori vole da koriste ovu frazu da vam pokažu da su vaši problemi izmišljeni i da su samo plod vaše mašte. Ako manipulator želi da vas uznemiri, on će sigurno izgovoriti ovu frazu, insistirajući da ste vi uzbunjivač koji od muve pravi slona.

Kako odgovoriti?

Ova konkretna fraza mogla bi biti početak manipulativnog efekta koji se zove “gaslighting”. Ako vam kažu da u svemu preterujete, verujte svojoj intuiciji. Odgovorite manipulatoru: “Apsolutno sam racionalna i jasno vidim situaciju." Pokušajte da uključite manipulatora u rešavanje vaših problema i videćete kako će početi da se povlači.

4. "Izvini"

Izvinjenje i oproštaj su divni alati za obnavljanje odnosa, oslobađanje od emotivnog tereta i povratak mira. Međutim, budite oprezni! “Izvini“, omiljena je fraza manipulatora. To je zbog činjenice da on koristi taktiku hvatanja i oslobađanja. Osoba koja manipuliše vama izvinjavaće se iznova i iznova, ali neće pokušati da promeni svoje ponašanje.

Kako odgovoriti?

Sposobnost kontrole sopstvenih granica je ključ za kontrolu manipulatora. Ako neko ne želi da promeni svoje uobičajeno ponašanje, dajte mu do znanja da nećete to trpeti.

Izvor: Sensa