Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 NAČINA DA RAZORUŽATE MANIPULATORA: Kada uđete u njihov način razmišljanja, neće moći da vas truju toksičnom energijom

Svima nam prija da budemo okruženi pozitivnim ljudima, međutim, kada naiđete na manipulatore treba da primenite 4 tehnike da ga razoružate. Bićete otporni na njihovu toksičnu energiju.

 Kako da razoružate manipulatora360575978 Izvor: Shutterstock

Ključni element srećnijeg života je okruženje sa podržavajućom i uticajnom mrežom prijatelja i poznanika. Ponekad, međutim, možemo da naiđemo na manipulatore, a njih nije tako lako uočiti. Retko se mogu naći oni koji će uložiti vreme i energiju u nešto što nema potencijal za ličnu korist. Baš kao što u poslu računamo sa povratom ulaganja, to se dešava i kada su naša prijateljstva u pitanju, mada možda ne na tako crno-beli način. Ipak, manipulatori tu dominiraju.

Manipulator zna kako da dobije ono što im treba, uz malo truda od njih samih, ali uz veliku cenu za druge. Oni pronalaze načine da zaobiđu sistem (ili vas) u svoju korist, pa iako vam je povraćaj ulaganja nizak, vi ipak odvojite vreme da uložite u odnos. Ljudi manipulatori troše mnogo vremena i energije na stvaranje okruženja u kojem mogu kontrolisati ishod, tako da drugi stalno zadovoljavaju njihove potrebe. Najveći problem manipulativnog odnosa je što često ni ne znamo da se to dešava i dozvoljavamo mu da se nastavi.

Pročitajte još

4 načina kako da razoružate manipulatora:

1. Prepoznajte problem i zahtev manipulatora.
Ne bi trebalo da čudi što morate prepoznati da postoji problem pre nego što ga rešite. Prvi znak problema je odustajanje od susreta sa nekim ko vam se ne čini prijatnim i preispitivanje ishoda. Ako imate pitanja i sumnje oko nečega što ste obećali ili na šta ste pristali, možda je vreme da počnete da preispitujete motive zahteva.

Evo nekih karakteristika manipulatora:

- Njihove potrebe imaju prednost nad potrebama drugih.
- Očekuju da ćete uvek biti dostupni, istog trenutka.
- Često su u krizi, koja zahteva hitnu akciju.

Još jedan ključni pokazatelj manipulativnog odnosa je kada drugi prijatelji počnu da primećuju neravnotežu davanja i uzimanja sa tom osobom. Obratite pažnju na ljude oko sebe i njihovo mišljenje. Često je lakše videti stvari spolja, nego gledajući izunutra.

2. Postavljajte pitanja.
Deo manipulativnog odnosa su neprestani zahtevi koji se postavljaju pred nas. Obično su formulisani tako da se osećamo privilegovano u prilici da pomognemo. Pošto manipulator uspeva u kontroli, korisno je oduzeti deo te kontrole tako što će se fokus vratiti na njih postavljanjem pitanja. Prava vrsta pitanja može im pomoći da postanu svesni jednostrane vrednosti zahteva i može signalizirati da ste svesni njihovog ponašanja. Na primer:

Saznajte i...

- Vidim kako ti ovo pomaže. Možeš li mi pomoći da shvatim kako to meni koristi?

- Da li imam pravo glasa da predložim kako da se dalje rešava situacija?
- Čini li ti se ovo razumnim zahtevom?
- Čini li ti se pošteno da od mene tražiš da ...?
Kada postavljate ispitivačka pitanja, bacate svetlo na pravu prirodu njihovog zahteva. Ako postoji samosvest, obično će videti situaciju kakva je i promeniće zahtev, ili ga potpuno povući.

3. Recite NE i budite čvrsti u toj odluci.
Možete samo da kontrolišete svoje postupke. To je važno, jer nećete moći da promenite ponašanje manipulatora, ali možete prestati da budete njihova žrtva. To se dešava kada počnete da govorite "ne". Izmanipulisani smo, jer to dozvoljavamo, a odbijanje manipulacije je prvi korak u prekidu ciklusa. Manipulatori su dobri u onome što rade, pa obratite pažnju na njihove odgovore. Verovatno će reći ili učiniti stvari koje dotiču srce. Trebalo bi da čvrsto stojimo pri svom "ne", znajući da činimo prvi korak ka oslobađanju od njihovog uticaja.

4. Iskoristite vreme kao svoju prednost.
Manipulatori su dobri u onome što rade i imaće svakakve odgovore na naše primedbe. Oni takođe znaju da je njihova najbolja prilika da nas uključe u svoju šemu, upravo da nas nateraju da se odmah dogovorimo. Umesto da se obavežemo na zahtev, možemo pokušati da iskoristimo vreme u svoju korist. Najbolje je da im kažete "Dozvoli mi da ti se javim malo kasnije." Ta jedna izjava vraća snagu situacije na našu stranu. Daje nam mogućnost da zaista procenimo situaciju i omogućava nam da pronađemo razuman i pametan način da odbijemo, ako to želimo. Ostajemo u vezi iz raznih razloga, ali treba da ostanemo u njoj samo ako nam služi. A jedan od načina na koji nam naši odnosi služe je da mi njima služimo. Dakle, iako će nekome važnom možda biti potrebna veća pažnja i pomoć od nas zbog velike životne promene, vremenom odnos zadovoljava potrebe svih.

Nepotrebno je reći da manipulator ne pristaje na ovu filozofiju. Zapamtite da je u redu stvoriti granice i reći "ne" za našu dobrobit. Na kraju krajeva, više smo spremni da pomognemo drugima kada sebe stavljamo na prvo mesto.

Izabrano za vas.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj