Poremećaji ličnosti mogu se pojaviti u različitim periodima i godinama života, a za pojavu postoje različiti uzroci, poput genetike, životnih problem, stresa, tempa života itd. Savremeni ritam života zaista zahteva mnogo od nas i ne čudi što neki ljudi ne mogu lako da se izbore sa takvim tempom i životnimizazovima. Svaki poremećaj ili disbalans je rešiv, ali je važno da se problem otkrije na vreme i odmah se treba konsultovati sa stručnim licem (psiholog, psihoterapeut...).

Psiholozi ističu da prvi simptomi poremećaja ličnosti mogu biti sledeći znakovi - često su skriveni:

- Hronični umor - Jedan od znakova mentalnog poremećaja je prisustvo astenije koja se izražava u slabosti, povećanom umoru, razdražljivosti i promenama raspoloženja. Odjednom se ispostavi da osoba ne može obavljati neke funkcije u uobičajenom ritmu - to se može odnositi i na obavljanje radnih obaveza i na kućne poslove.

- Preterano, opsesivno razmišljanje - opsesivne misli se takođe mogu smatrati znacima mentalnog poremećaja. Razni strahovi i fobije, traženje simptoma bolesti, stalno razmišljanje o problemima, čak i onim koji ne postoje - sve ovo može ukazivati na poremećaj. Takvim mislima nije se lako odupreti, a one negativno utiču na mentalno zdravlje.

- Opsesivno-kompulsivne radnje - pored opsesivnih misli, mogu se pojaviti i opsesivna stanja kao što su stalno pranje ruku, stalna i opsesivna provera da li su električni uređaji isključeni, ponavljanje radnji za koje smatrate da morate uraditi, koncentraciju na neke predmete i obrasce predviđanja (na primer, ako ne uradite nešto, ubeđeni ste da će nešto krenuti po zlu). Stalna potreba za ponavljanjem određenih, najčešće neosnovanih radnji, ukazuje da je u vašem telu potisnut sres.

- Hipohondrija - stalan strah od bolesti, pronalaženjem novih simptoma i narušen kvlitet života iz straha da postoji prikriveno oboljenje. Odlaganje posete lekaru zbog straha ili nepoverenja.

- Nagle promene raspoloženja - Sve promene raspoloženja i stanja koja obično nisu karakteristična za osobu zahtevaju pažnju. Ovo se odnosi i na iznenadne promene raspoloženja, na primer kada je neko nasmejan i odjendom počinje da plače, bez razloga. Mnogi ove promene povezuju sa hormonima, ali ako traju duže od 2 nedelje ili više, neophodno je potražiti pomoć. Takođe, ne treba zanemariti česte izlive besa, apatiju, stidljivost, iznenadnu pojavu otvorenog ponašanja, naglo smanjenje libida, depresiju, paniku itd.

- Desocializacija - Još jedan znak mentalnih problema može se smatrati gubitkom interesa za komunikaciju. Ako je osoba oduvek bila introvertna, onda nema razloga za strah. Ali, ako je neko ko je otvoren i pričljiv već neko vreme zatvoren i ćutljiv, to može biti znak da nešto nije u redu. Ukoliko se osoba sve više izoluje, odbija sastanke sa porodicom i prijateljima, ovo je signal za uzbunu i neophodnu pomoć.

Pored ovih stanja važno je napomenuti i neobične promene u načinu ishrane, kao što su nagli gubitak apetita ili pojačana glad (emocionalno prejedanje). Takođe, skupljanje i i nagomilavanje nepotrebnih stavri u kući može biti znak mentalnog poremećaja ličnosti.

O mentalnom zdravlju trea svakodnenvo brinuti, u istoj meri kao o fizičkom, a pri prvim simptomima i promenama treba se konsultovati sa lekarom i dobiti stručne savete i smernice kako prevazići određeno stnje i problem.

Izvor: Sensa