Mačka je životinja za koju se vezuju mnoge misterije, smatra se da zrači posebnom energijom, ima isceljujuće moći, a svima nam je poznato verovanje da mačka ima devet života. Da li je to zaista tako?

Ove krznene i graciozne lepotice žive sa ljudima duže od 9 000 godina. U nekim kulturama verovalo se da su mačke besmrtne. Postoji i izreka koja kaže da se mačka tokom 9 godina života - u tri se igra, u tri luta, a u tri ostane. Od drevne grčke potiče verovanje da mačka ima 9 života, jer je broj 9 imao moćnu simboliku i predstavljao nešto uzvišeno, korišćen je u paganskim obredima, pa su tako mačke povezan sa brojem 9, zbog čega su ih neki voleli, a neki su ih se plašili. Ipak, ovo je samo mit.

Takođe, legenda je različita u mnogim kulturama, pa tako se Španiji smatra da mačka ima 7 života, dok u arapskim i turskim zemljama taj broj se svodi na 6. Koliko god ovo bila legenda, istina je da smo svi čuuli priču o mački koja je pala sa vrha solitera i dočekala se na noge - kako je to moguće?

Mačke zahvalnost za to duguju svojoj konstituciji i biologiji. Članovi porodice mačaka, poput lavova i tigrova, takođe se vešto penju po drveću, a kroz istoriju, mačke su milionima godina padale i prilagođavale se tome , razvijale svoje motoričke sposobnosti. Pomoću posebnih refleksa mogu da okrenu telo talno onako da se dočekaju na noge i ne povrede.

Takođe, mačke imaju veliku površinu tela s obzirom na malu težinu, što takođe pomaže u sigurnom doskoku na sve četiri noge. Tu je i posebna fleksibilnost kostiju i ligamenata koja pomaže da izdrže velike udarce.

Mačke uglavnom čvrsto stoje na zemlji, bez obzira kako su pale. Ovo simbolično možemo shvatiti kao životnu lekciju, da koji god neuspeh doživimo, uvek treba da se uzdignemo i nastavimo dalje. Mace nas puno toga mogu naučiti, ali verovanje o 9 života je mit, zato pažljivo brinite o svojoj ljubimici.

Izvor: Sensa