Sreća, stalno tragamo za tim unutrašnjim slatkim osećanjem, ali u savremenom dobu sreća se svela na ono spoljašnje, materijalno, kratkotrajno. Dugotrajna sreća se razvija iznutra, mi je već imamo, samo treba da je probudimo. Finska je prema mnogim istraživanjima proglašena za najsrećniju zemlju na svetu, a na osnovu toga počela su da se razvijaju razna istraživanja finskog koncepta sreće.

Univerzitet u Helsinkiju sproveo je studiju koristeći fotografije na Instagramu, u kojoj je pokušao da utvrdi kako Finci doživljavaju i opisuju svoju sreću. Srećne fotografije Finaca uglavnom prikazuju društvene odnose (porodica, prijatelji, kolege), selfije i kućni dekor, odnosno voljene osobe, dom. U poređenju sa srećnim fotografijama drugih zemalja, Finci na slikama prikazuju da svoju sreću nalaze u prirodi: slike jezera, šuma, zalazaka sunca.

Još jedna studija sprovedena je među uspešnim Fincima. Po njihovom mišljenju, ne čini ih srećnim država u kojoj žive, već svakodnevnica. Smatraju da se sreća može ispuniti i osnovnim potrebama.

Druge studije su pokazale da finska omladina ozbiljnije gleda na svoju budućnost od mladih u drugim zemljama. Oni ne vide sreću u kupovini materijalnih stvari, već je traže u nečem stabilnijem, vrednijem, trajnijem. Trude se da stalno ostanu motivisani, što ih i uče u školi, kao i da veruju i ostvaruju svoje snove.

Iako žive u sređenom društvu, sa više mogućnosti, Finci takođe imaju probleme, ali ne dozvoljavaju da oni postanu glavna preokupacija u njihovom životu. Ipak, njihova glavna tajna sreće jeste što u sopstvenoj sreći ne zaborvljaju druge, njihovu sreću, probleme, živote. Zadatak svih Finaca jeste da se staraju o opštem blagostanju i sreći. Oni žive za tim, smatraju da uspeh zavisi od toga kako se ophodimo prema drugima, a ne samo prema sebi.

Sreća je da verujete jedni drugima, zbog toga Finci stalno rade na međusobnom poverenju. Donosimo vam finski recept za sreću:

  • učinite sebe srećnim, tj. radite ono što vam je važno, a ne uvodite u svoj život norme nametnute spolja;
  • učinite sreću nusproizvodom, umesto da se fokusirate na misli o sreći, jer to može otežati život;
  • igra u timu i za tim, brinite ne samo o sopstvenom blagostanju, već i o dobrobiti svojih najmilijih i celog društva;
  • verujte i rođacima i strancima, jer poverenje je sigurnost;
  • uživajte u malim stvarima, a ako imate problema, to ne znači da ste nesrećni.

Izvor: Sensa