Koliko često vežbate zahvalnost? Skloni smo da kroz život koračamo i češće primećujemo onoe stvari koje nas muče, probleme, izazove, nevolje, a naša preokupacija negativnim, sputava nas da vidi šta je sve to divno i dobro što čini naš život predivnim.

Kada ujutru ustanete, zapitajte se na čemu danas možete da zahvalite, pa započnite čaroban niz. Od što ste se probudili u novom danu, što imate ljude koji vas vole, što možete videti lepotu prirode, čuti cvrkut ptica, zagrliti osobu pored vas... U savremenom i užurbanom svetu za nas su to sitnice, ali istina je da te sitnice prevazilaze materijalno i zapravo čine život neverovatnim putovanjem.

Vladika Grigorije na svom Instagram nalogu često objavljuje pouke, mudre misli, savete i odgovara na pitanja pratioca, a u jednom video prilogu pričao je i o tome koliko je zahvalnost važna za svakog čoveka.

"Dostojevski je rekao da je čovek biće na dve noge nezahvalno. Meni se čini da neće biti pogrešno ako kažem - pravi čovek, dobar čovek jeste biće na dve noge zahvalno. Zahvalan čovek je najbolji čovek. Zato ja predlažem da uvek budemo zahvalni za sve što nam je Bog dao - za sve, za vazduh, za kišu, za Sunce, za prijatelje, pa čak i za neprijatelje." - ispričao je vladika Grigorije.

U svojoj objavi je i napisao - "Veoma je važno da budemo zahvalni na onome što već imamo. Ako se malo bolje zamislimo nad tim što imamo, shvatićemo da to nije niti malo, niti nedovoljno."

Započnite već danas svoju praksu zahvalnosti, pišite dnevnikzahvalnosti svakodnevno navodeći stvari koje imate u životu, a koje su predivne. Primetićete kako naš pogled na nas same, kao i na svet koji nas okružuje pos

taje svetliji.

Izvor: Sensa