Mnogo toga što nam se dešava izvan je naše moći, na to ne možemo da utičemo i jedino nam ostaje da se sa tim pomirimo. Ali isto tako, za mnogo toga smo sami odgovorni- mi, naša percepcija, doživljaj drugih, sveta oko sebe, pogled na probleme i nedaće…Zbog svega toga često nas se čini da je sreća nedostižna, a zapravo nije, samo je potrebno malo drugačije posmatrati stvari i odreći se onoga što nas čini negativnima. Predstavljamo vam pravilo 4 "O":

1. Opravdanja

Mnogi koriste izgovore za sve što im se dešava u životu- nisu uspeli jer nisu imali moralnu i materijalnu podršku roditelja, nisu napravili karijeru jer im šef nije dozvoljavao da napreduju, nisu ostvarili snove jer nisu imali dovoljno sredstava… Izgovori su samo opravdanja za ono što nismo dovoljno želeli, za šta se nismo dovoljno potrudili, za šta ne želimo da prihvatimo odgovornost. Sami ste kreator svoje sreće, okrivljavanje drugih je samo izgovor.

2. Osuda

Često drugima sudimo na osnovu sopstvenog iskustva ili zbog nespremnosti da procenimo situaciju kakva zaista jeste. Imamo sopstvene vrednosti i principe i sve što iskače iz tog okvira osuđujemo- drugačiji način odevanja, izgled, životne izbore, seksualnu orijentacije… Površno znanje i nespremnost da se uroni u suštinu problema često vodi u ćorsokak, a to često rađa osudu. Važno je da se oslonite na činjenice, kao i da verujete svojoj intuiciji za donošenje ispravnih odluka.

3. Ogorčenost

Mnogi od nas uvrede ili ogovaranje shvataju previše lično, nesposobni da se odbrane od negativnosti spolja. S druge strane, mnogi ogorčeni ljudi šire svoju negativnost na druge, želeći da ih uvuku u svoje nezadovoljstvo. Treba da znate da negativne emocije samo pogoršavaju komplekse i doprinose razvoju agresije. Emocije izazvane ozlojeđenošću loše se odražavaju i na fizičko zdravlje. Zbog toga je toliko važno negovati samopouzdanje i samopoštovanje.

4. Očekivanja

Problem s očekivanjima je što su obično prevelika i često se razlikuju od onoga što se dešava u stvarnom životu. Ponekad previše očekujemo od drugih, ponekad od sebe, a sveim očekivanjima je zajedničko da nas često vode razočarenju. Jer nemamo prava da od drugih tražimo da ispune sva naša očekivanja, kao što ne treba ni prema sebi da budemo prestrogi niti perfekcionisti.

Izvor: Sensa