"Otkrio sam da kada sam verovao svojim mislima patio sam, ali kada im nisam verovao nisam patio, i da to važi za svakog čoveka. Sloboda je tako jednostavna." (Bajron Kejti)

Bajron Kejti je američka motivaciona govornica i autorka više knjiga za samorazvoj.U jednom od svojih deja, Bajron Kejti objašnjava da sva patnja koja se dešava u našim umovima nije stvarnost, već smo priča ili misao kojom sebe mučimo. Smatra da se oslobađanjem od ovakvih mislioslobađamo svih briga i teskoba. Ali kako to učiniti?

Bajron Kejti predlaže sledeći način: "Sav rat počinje na papiru", objašnjava ona. Zapišite svoje stresne misli, a zatim postavite sebi sledeća četiri pitanja:

Pitanje 1: Da li je istina?

Ovo pitanje može da vam promeni život. Budite mirni i zapitajte se da li je misao koju ste zapisali istinita.

Pitanje 2: Možete li apsolutno znati da je to istina?

Ovo je još jedna prilika da otvorite svoj um i zađete dublje u nepoznato, da pronađete odgovore koji žive ispod onoga što mislimo da znamo.

Pitanje 3: Kako reagujete, šta se dešava kada verujete u tu misao?

Sa ovim pitanjem počinjete da primećujete unutrašnje uzroke i posledice. Možete videti da kada verujete toj misli, postoji poremećaj koji može da varira od blage nelagodnosti do straha ili panike. Šta osećate? Kako se ponašate prema osobi (ili situaciji) o kojoj ste pisali, kako se ponašate prema sebi, kada verujete toj misli? Napravite listu i budite konkretni.

Pitanje 4: Ko biste bili bez te misli?

Zamislite sebe u prisustvu te osobe (ili u toj situaciji), a da ne verujete toj misli. Kako bi vaš život bio drugačiji da nemate sposobnost čak ni da pomislite na stresnu misao? Kako biste se osećali? Šta više volite - život sa ili bez ovakvih misli? Koji su ljubazniji i mirniji?

Preokrenite svoje misli, to vam daje šansu da posmatrate situaciju iz više uglova. Kada pronađete jedan ili više zaokreta u toj prvobitnoj negativnoj misli, pozvani ste da pronađete najmanje tri konkretna, istinska primera kako je svaki preokret istinit u vašem životu. I primetićete koliko se sa svakim preokretom misli cela sitacija, pa čak i cela stvarnost može promeniti. Isprobajte ovu metodu sledeći put kada se pojave negativne misli, i pokažite da vi nad njima imate kontrolu.

Donosimo vam još nekoliko citata Bajron Kejti:

"Život je jednostavan. Sve se dešava u pravom trenutku, ni prerano ni prekasno. Ne mora da vam se sviđa... jednostavno je lakše ako to zavolite."

"Sve dok mislite da je uzrok vašeg problema "tamo negde" – sve dok mislite da je bilo ko ili bilo šta odgovorno za vašu patnju – situacija je beznadežna. To znači da si zauvek u ulozi žrtve, da patiš u raju."

"Misao je bezopasna osim ako joj ne verujemo. Nisu naše misli, već naša vezanost za naše misli, ono što uzrokuje patnju. Vezati se za misao znači verovati da je ona istinita, bez raspitivanja. Verovanje je misao za koju smo se vezali, često godinama.”

"Kako reagujete kada mislite da vam je potrebna ljubav ljudi? Da li postajete rob za njihovo odobravanje? Da li živite neautentičan život jer ne možete da podnesete pomisao da bi vas mogli ne odobravati? Da li pokušavate da shvatite kakav bi oni želeli da budete, a onda pokušavate da to postanete, poput kameleona? U stvari, nikada ne dobijete njihovu ljubav. Pretvorate se u nekoga ko niste, a onda kada vam kažu "volim te", ne možete da verujete, jer vole fasadu. Oni vole nekoga ko čak i ne postoji, osobu za koju se pretvarate da jeste. Teško je tražiti tuđu ljubav. To je smrtonosno. Tražeći je, gubite ono što je istinsko. Ovo je zatvor koji stvaramo za sebe dok tražimo ono što već imamo."