Bolne emocije su često praćene i psihološkim izazovima na polju mentalnog zdravlja. Važno je da osvestimo da se sve menja, pa i naša osećanja. Ukoliko ste primetili da su vas ophrvala bolna i teška osećanja i misli, na vama je da odlučite koliko pažnje ćete im pokloniti. Možete ih posmatrati kao privremene oluje koje nemaju moć da vas pomere ili polome.
Značajno je da tokom izazovnih perioda kada naša osećanja uzrokuju oluje u našem unutrašnjem prostoru, razvijemo i praksu ljubaznosti prema sebi koja će nam pomoći da ove periode “lošeg vremena” i prebrodimo.

1. Kreirajte prostor u kome možete da posmatrate svoje emocije.

Ovo je posebno važno kada osećate da vam je nizak nivo energije, jer tada nas emocije posebno lako preplave. Izaberite neku od brojnih meditacija koje vam mogu pomoći da se stavite u poziciju svedoka i da samo posmatrate osećanja koja dolaze i prolaze. Predlažemo meditaciju od 12 minuta u kojoj kroz metaforu oluje prepoznajemo kvalitete i prolaznost čak i najsnažnijih oluja. 

Meditacija - pronađite svoj mir u oku oluje

Sedite udobno uspravnih leđa. Zatvorite oči i usmerite pažnju na svoje telo koje sedi na stolici. Dok dišete usmerite pažnju i osvestite prostor u kome vaša leđa dodiruju stolicu, osvestite kako stopala dodiruju podlogu. Lagano usmeravajte pažnju na vrhove prstiju, dlanove i svih tačaka u kojima naše telo dodiruje nešto. Sve vreme dišite ravnomerno i prirodno. A sada tri puta duboko udahnite i izdahnite. Neka ti udasi i izdasi budu malo sporiji i dublji nego što je za vas uobičajeno. Uragan će se desiti kada se za njega stvore vremenski uslovi. Isto tako njegova moć će oslabiti kada se različiti faktori poklope. Isto se događa i sa emocijama. Ponekada osećate frustraciju i iritaciju u telu koji mogu da liče na snažne nalete vetra i obilne kiše koji doprinose stvaranju uragana. Prisetite se trenutaka u životu kada ste osećali takav intenzitet i tenzije u telu. Ponekada se u vama javljaju misli koje su kritične, osuđujuće i reaktivne. One se pojavljuju i intenziviraju snagu emocija slično kao što oblaci pojačavaju moć uragana. Koje misli se sada pojavljuju a koje imaju taj reaktivni, oštar i osuđujući kvalitet. Samo primetite koje su to misli i dišite.
U nekim trenucima osećamo intenzivne emocije kao što su bes i strah koji su slični ekstremnim uslovima tik pored oka uragana. Možda se ove emocije upravo sada javljaju usled nečega što vam se dogodilo danas ili se one javljaju redovno u vašem životu. Ipak, kao i kod uragana i u nama postoji mesto mira i unutrašnje tišine koje podseća na mir koji se nalazi u oku oluje. Sada kada možemo da posmatramo osećanja i misli koja su doprinele stvaranju uragana, možemo svoju pažnju i da prebacimo u oko oluje gde je sve mirno i tiho – mesto gde smo sigurni.
Sada ponovo usmerite pažnju na svoje telo, svensi misli i osećanja koja dolaze i prolaze i svesni senzacija u telu. Dozvolite svom dahu da vas malo čvršće usidri u ovom trenutku, u ovoj meditaciji. Dah vam pomaže da kultivišete otpornost u ovakvim trenucima. Dišite mirno i staloženo. Kada primetite da je um odlutao smao nežno vratite pažnju na dah koji struji kroz telo. Kada budete spremni lagano otvorite oči.

2. Saosećanje prema sebi

U procesu prevazilaženja bolnih emocija značajnu podršu sebi možete da pružite kroz razvijanje saosećanja prema sebi. Najčešće smo najkritičniji i najstroži prema sebi. Tokom izazovnih perioda, umesto da se bodrimo i budemo nežni prema sebi, najčešće se prekorevamo i preispitujemo sve korake za koje procenjujemo da su nas doveli do određene situacije. Veoma je važno upravo u ovim okolmostima pokazati saosećanje i nežnost prema sebi. Kako se ponašate prema najboljoj drugarici ili prema svm detetu kada im je teško? Šta im govorite? Sa koliko nežnosti i pažnje im pristupate? Ono što biste uradili za njih uradite i za sebe. 

3. Lekovita moć strahopoštovanja

Strahopoštovanje je začuđenost koju osećamo kada se susretnemo sa nečim moćnim što nismo u stanju sa lakoćom da objasnimo. Kako navodi Itan Kros u svojoj knjizi “Unutrašnji glas”, ovo osećanje nas najčešće preplavljuje u kontaktu sa prirodom i njenim veličenstvenim prizorima. Strahopoštovanje je emocija koja je veća od nas, dozvoljava nam da nadraste sebe i usmerimo se ka mislima i emocijama koje se ne tiču samo nas. Kada se nalazimo u situaciji da posmatramo nešto što je veće od nas, menja se naš sinaptički tok misli i onemogućava ruminaciju. Kako osećamo veličanstvenost nekog prizora tako se umanjuje i značaj našeg “problema”.

Izvor: Sensa