Život je često nepredvidiv, pun lepota, sjajnih doživljaja, nezaboravnih trenutaka, ali i izazova i turbulencija. Nema preciznog uputstva, imamo slobodu izbora, ali od toga šta ćemo izabrati zavisi i kako ćemo živeti. Usled užurbanog načina života, stresa, obaveza, napetosti, možemo zaboraviti neke jednostavne lekcije i smernice koje smo već sticali kroz iskustvo, a koje olakšavaju ovo putovanje.

Donosimo 8 drevnih indijskih mudrosti koje podsećaju na neke od važnih životnih pouka i lekcija:

1. Čovek je od glave do pete stvoren od svojih želja.

2. Naučićete lekcije. Život je stalno učenje nečeg novog, a svaki dan vam daje priliku da naučite još više.

3. Nema grešaka, postoje samo pouke. Vaš put do sticanja mudrosti je niz eksperimenata, pokušaja i grešaka. Saosećanje ovde deluje kao odbrana od oštrog osuđivanja sebe i onih oko vas. A oprošaj je neki čin "otplate emocionalnog duga".

4. Lekcija se ponavlja dok je ne savladate. Sve što izgleda kao problem i čini da se osećate frustrirano ili iznervirano naziva se lekcija. I to se ponavlja dok ga ne razumete i ne naučite lekciju.

5. Lekcije nikada ne završavaju. Dok ste živi, uvek će vas čekati nove lekcije. Poslušajte ritam života, i ne opirite mu se. Budite dovoljno skromni da prepoznate svoje slabosti i dovoljno fleksibilni da se prilagodite novim okolnostima.

6. Drugi ljudi su vaš sopstveni odraz. Ono što volite ili i mrzite kod drugih jeste zapravo ono što volite ili ne volite kod sebe. Budite strpljivi, prihvatite druge takve kakvi jesu, težite apsolutnom samospoznaji. pokušajte da zaista razumete i osetite sebe, svoje misli i osećanja.

7. Vi odlučujete kako ćete živeti. Za ovo imate sve što vam je potrebno. A na vama je kako ćete time upravljati. Preuzmite odgovornost za svoj život. Naučite da otpustite ono što ne možete da promenite. I ne ljutite se zbog stvari na koje ne možete da utičete.

8. Svi odgovori su u vama. Verujte svojim instinktima, bilo da se radi o tihom šaputanju ili blesku inspiracije.

Izvor: Sensa