Optičke iluzije predstavljaju nešto što testira vaš vid ili percepciju, odnosno uče nas kako naše oči i mozak rade zajedno da bi videli dvodimenzionalnu sliku. Živimo u trodimenzionalnom svetu. Ali kada vidimo dvodimenzionalnu sliku, naš mozak ne reaguje na isti način. Ovde se naš mozak zavarava i mi vizualizujemo slike na različite načine.

Optičke iluzije su bile veliki izvor psihološkog interesovanja, pa se često koriste i u psihološkim testovima. Na osnovu naše percepcije, odnosno predmeta ili stvari koje prvo uočimo, mogu se tumačiti naše karakteristike, vizije i ambicije.

Uradite test tako što ćete pogledati sliku iznad i odgovorite bez previše analiziranja šta ste prvo uočili - dva lica ili pehar:

Lica: Ako prvo vidite lica, onda, prema mnogim psiholozima, primetićete čak i najmanji detalj u životu, i to je vaša prednost. Vaša vizija se fokusira na ceo objekat umesto na ono što leži u široj slici. Za ljude koji prvi vide lice se kaže da su dobri donosioci odluka, što vam može značiti i u profesionalnom i na privatnom planu.

Pehar: Oni koji vide pehar brzo donose odluke, ali ne analiziraju previše detalje. Njihova snaga je spontanostu životu. Oni vide širu sliku i zasnivaju svoju odluku na tome ne ulazeći u druge detalje. Spremni su stalno da izlaze iz zone komfora, rizikuju i menjaju se.

Najbolja kombinacija navedena dva tipa je balans između njih, a to mogu biti osobe koje su istovremeno primetile i lica i pehar.

Izvor: Sensa