Naš strogi, nemilosrdni, ali pravedni i mudri učitelj je naš život. Kada koračamo putem života suočavamo se sa mnogim preprekama, tragamo za rešenjima, učimo iz iskustva i razvijamo se iznova. Međutim, mnoge lekcije koje su važne lako zaboravljamo, ostavljamo ih po strani kada su nam najpotrebnije. Zato želimo da vas podsetimo na 14 važnih lekciija kojima nas je život učio - vredi ih zapamtiti i sačuvati:

1. Svaka greška nas nečemu uči - Pogrešili ste – shvatili ste da to nije vaš put. Greška možda ne donosi radost, ali nije vredna ni očaja, jer donosi više jasnoće i znanja.

2. Neuspeh je takođe rezultat - Negativan rezultat je bolji od neznanja i boravka u zoni komfora. Ovo je tačka u kojoj se vraćate na nulu i nastavljate dalje.

3. U bilo kojoj fazi iu svakoj situaciji imate izbor - Uvek imate izbor da promenite stvari koje vam ne odgovoraju. To je dar koji nam je darovan i zove se sloboda.

4. Akcije su važne - Dela su najbitnija, jer akcije koje treba da preduzmete menjaju stvarnost. Ponekad je teško napraviti prvi korak, ali je svaki dragocen i može vas odvesti u pravom smeru.

5. Vaša očekivanja od drugih mogu vas dovesti do razočaranja - Umesto očekivanja od drugih, imajte ih od sebe, ali nemojte da budu previsoka. Idite sa planom, ali istovremeno se krećite i sa tokom života.

6. Samo vi možete menjati svoj život - Imate sposobnost da utičete na sebe i na svoj život. I upravljajte onim što vam je zaista dostupno.

7. Prvo razmislite, a kasnije postupajte - Neka vaše misli i akcije budu usklađene. Vežbajte se strpljenju.

8. Ne možete odložiti život za kasnije - Ne znate šta vas čeka sutra. Ali vi tačno znate šta je danas važno. Na ovo se vredi fokusirati.

9. Mišljenje drugih ne treba da kroji vaš život - Razvijajte se u skladu sa svojim težnjama i snovima, ne dozvolite da vas drugi ljudi sabotiraju svojim mišljenjem.

10. Morate zadovoljiti sebe, da biste mogli i da pomognete drugima - Bolje je da se češće pitate – da li vam je ovo zaista važno, da li vas čini srećnim.

11. Biti savršen nije isto što i biti srećan - Kome treba vaše savršenstvo i ispravnost? Umesto da sebe opterećujete, bolje se fokusirajte na ono što vas čini srećnim.

12. Uradite najvažnije i neophodne stvari sada - Nemate više svoje juče. Vaše sutra još nije došlo, a nema garancije da će doći. Ali ono što definitivno imate jeste danas - zato to i iskoristite.

13. Nije važan samo cilj, već i sam put do njega - Nemoguće je živeti ceo život samo u trci od vrha do vrha. Život je put. Ovaj put vredi proći sa interesovanjem, sa radošću, sagledavajući smisao i uživajući u zadovoljstvu svakog koraka.

14. Jaka i mudra osoba zna kako da prihvati i pusti - Budite u stanju da prihvatite život sa svim njegovim turbulencjama, usponima i padovima. Takođe, budite svesni kada treba nešto da pustite i otpustite da biste bili srećniji.

Izvor: Sensa