Jedan baštovan je veoma voleo svoju baštu. Na njemu je zasadio razno grmlje i cveće, sve je držao u odličnom stanju i redu. Ali maslačak je počeo da raste svuda, bez reda. U žardinjerama, na stazama, na ulazu i u najdaljem uglu bašte, pojavile su se žute, a potom bele glave. Baštovan je pokušao različite metode da se reši maslačka. Kupovao je razna sredstva za borbu protiv njih, ali maslačak je sa novom snagom i iznova rastao svuda.

Baštovan je tražio savet od stručnjaka, ali mu saveti nisu pomogli. Ništa nije promenilo. Zatim je napisao pismo lokalnom ministarstvu koje je bilo nadležno za poljoprivredu. Opisao je svoju istoriju, naveo sve načine na koje se borio protiv korova. Baštovan ih je u pismu pitao koje metode još može da isproba i šta treba da uradi.

Nekoliko dana kasnije dobio je kratak odgovor iz Ministarstva: "Predlažemo da se samo zaljubite u maslačak."

Pouku ove priče naravno ne možemo da primenimo u svim životnim situacijama, ali u mnogim nam zapravo daje rešenje. Ako ne možete da promenite situaciju, samo je potrebno da prihvatite. Promenite situaciju koju možete da kontrolišete, u suprotnom - prihvatite.

Prihvatanje nije povezano sa apatijom imalodušnosti. Ako mislite da se vredi boriti i da nisu isprobane sve opcije, onda to znači da treba da delujete, a ne da se oslobađate odgovornosti. Važno je naučiti da vidite dobro u postojećoj situaciji. Možete videti prednosti, proceniti pozitivan efekat u veoma različitim situacijama i stvarima. Bolje je videti barem nešto dobro nego da se fokusirate samo na negativno.

U nekim slučajevima vredi pozvati u pomoć i smisao za humor. Nasmejte se komplikaciji života. Ko zna da se smeje, mnogo će brže savladati loše i moći će da uživa u životu. Okruženi ste sa mnogo dobrog, bolje je da se koncentrišete na pozitivne stvari. Ne zaboravite na osnovno veoma važno pravilo, koje će vam u svakom slučaju biti od koristi - i kada vam sve nije dobro, i kada vam je sve u redu. Ne zadržavajte se predugo na negativnom. Najbolje je da se uvek fokusirate na pozitivno. Ono na šta je usmerena vaša energija i vaša pažnja ispunjava vas i vaš život. I to je ono od čega se sastoji vaša budućnost.

Izvor: Sensa