Nije neobično da svakodnevno i bez razmišljanja tokom dana donesmo na desetine odluka na osnovu intuicije. Intuicija nije nikakav magičan dar koji samo retki srećnici imaju već sposobnostda bez uključivanja kognitivnih procesa steknemo sliku, predstavu stav ili mišljenje o nekome ili nečemu. Ovo vam je verovatno svima poznato: kada vam se neko na prvi pogled ne dopadne , pa se ispostavi da vas osećaj nije prevario. Primera je mnogo i iako se u zapadnom svetu ne zagovara donošenje odluka na osnovu intuicije, ona nam ipak može biti od velike pomoći. Problem je kada taj unutrašnji glas ne čujemo, loše ga protumačimo ili ne odreagujemo na prvi impuls koji nam intuicija pošalje već dozvolimo sumnjama i racionalizacijama da se umešaju. Naravno, važno je da raspolažemo i mudrošću i da možemo da prepoznamo glas intuicije od glasova primarnih instinkta kao što su strah ili prevelika briga. Intuicija na izvestan način predstavlja poruku koja se formira na osnovu miliona informacija koje primaju i obrađuju naša čula a kojih nismo svesni. Ovaj unutrašnji glas možemo izoštriti kroz vežbu i različite prakse i tako sebi umnogome olakšati donošenje odluka. Predstavljamo vam 5 načina za jačanje intuicije.

Praksa meditacije

Doći u dodir sa intuicijom nije lako ukoliko vam se po glavi neprestano roje misli. Meditacija je odličan prvi korak koji možete preduzeti kako biste jasnije čuli svoju intuiciju. Princip je jednostavan: kada uz pomoć meditacije naučimo da utišamo buku misli lakše pristupa izvoru znanja. Naravno, ne morate odmah počinjati sa meditacijama od 30 minuta. Za početak uvedite nekoliko kraćih mindfullness praksi tokom dana. Odvojite 5 minuta, sedite udobno i samo se koncentrišite na svoje disanje. Od velike pomoći vam mogu biti i vođene meditacije.

Korak unazad – šta možete naučiti iz prošlih iskustava

Glas intuicije nam se uvek obraća samo je pitanje da li mu dozvoljavamo i da li ćemo ga poslušati. Dobar uvid u to kako intuicija radi za vas možete dobiti i ako se osvrnete na neke događaje i situacije iz prošlosti koje za vas nisu bile najpovoljnije. Izdvojite neku takvu situaciju i razmislite šta se i kako se desilo. Dobro je da zapišete svoja razmišljanja. Vratite se u određeni događaj i pokušajte da se setite da li su postojali trenuci kada su iskočile neke „crvene zastavice“ ili momenti kada ste osetili neprijatnost, a ignorisali ste ih. Pribeležite sve što vam se pojavi u mislima i čega se setite. Zapišite koji osećaji su se javljali, a koje ste odlučili da ne uzimate u obzir. Na ovaj način identifikujete ova osećanja, osećaje i senzacije koji su karakteristični za vašu intuiciju. Sledeći put ćete ih lakše uočiti i uzeti u razmatranje pri donošenju odluke. 

Slušajte svoje telo

Da li vam se često dešava da kao iz topa na nešto pristanete da biste posle samo par trenutaka zažalili? Niste dali sebi vremena da poslušate sebe i svoje potrebe koje će svakako pronaći način da vam saopšte šta je dobro za vas. Pre nego što date svoj odgovor na nešto – dajte sebi nekoliko minuta. Napravite pauzu i udahnite nekoliko puta pre nego što donesete odluku. Pokušajte da osetite kako vaše telo reaguje na opcije koje su pred njim: da li vas odlazak na vikend sa društvom ispunjava anksioznošću i nelagodom? A kako se osećate kada pomislite na ostanak kod kuće uz dobru knjigu, muziku i opuštajuće rituale? Obratite pažnju na disanje, otkucaje srca, da li vam se znoje dlanovi ili su vam se zažarili obrazi. Počnite sa malim svakodnevnim odlukama: već danas odvojite minut ili dva i poslušajte šta vam telo poručuje kada mu prezentujete dve opcije za ručak. Vremenom ćete i veće i značajnije odluke moći da donosite uz pomoć ovog alata.

Anđeoske karte/tarot

U poslednje vreme su postale dosta popularne najrazličitije varijante tzv. oracle cards – to su posebni dekovi karata koji dolaze sa uputsvima za tumačenje kao i različitim porukama. Ne moraju biti vezane za anđele, sada ih ima i sa životinjskim vodičima, heroinama, boginjama itd. Naravno, ovde se ne radi o tome da otvarate karte i na osnovu toga donosite odluke već da ih koristite kao vežbu za izoštravanje intuicije i lakše tumačenje poruka. Ovo je i zabavan način da uronite u meditativnu praksu i kreirate svoj ritual koji će vam omogućiti trenutke povlačenja, odmora i tišine.

Kreativnost - dopustite svojoj mašti da diše

Svakodnevica i odrastanje nas usmeravaju ka racionalizaciji i intelektualizaciji kao preference za donošenje odluka. Zanemarujemo maštu kao izvor ideja i vizija koje su neizmerno važne za bilo kakav napredak. Budući se imaginacija i intuicija ne podstiču niije ni čudo da vremenom postanemo odsečeni od svoje unutrašnje mudrosti i kreativnosti. Hajde da malo povratimo tu dečju razigranost i uživamo u kreativosti bez obzira na rezultate – ne procenjujte ono što radite samo se prepustite mašti. Svako ima svoju kreativnu stranu i za svakoga je ona posebna: kuvanje, sviranje, crtanje, pisanje, heklanje, štrikanje, pravljenje kolaža, pakovanje poklona... šta god da je u pitanju radite to što više i češće.

Izvor: Sensa