Kako se u danu punom obaveza susresti sa samim sobom, uhvatiti i čuti sopstvene misli, osetiti i osvestiti trenutne potrebe i istinske želje srca? Divan i moćan način za to je kratka, svakodnevna meditacija. Samo nekoliko minuta dnevno posvećenih spajanju sa samim svojim središtem, s centrom sopstvene duhovnosti, kao i osvešćivanje prisutnosti u samom trenutku življenja predivan je dar koji sebi možemo i treba da poklanjamo, iz dana u dan.

Idealno mesto u domu

Za održavanje ovog rituala lepo je odvojiti mesto u domu, jedan mali kutak koji će nam značiti svetost, oazu smirenosti i sigurnosti gde poniremo u sebe. Mesto na kom ćemo moći da zaboravimo sve svoje brige, strahove i razočaranja pružiće nam utehu, smirenost, fokus na ostvarivanje želja i optimizam uz koji će one lakše da se ostvare. To mesto može da bude bilo gde u stanu, kući ili vrtu: u spavaćoj ili dnevnoj sobi, u skrovitom delu balkona, čak i u kuhinji − gde god možete da nađete malo prostora za boravak u tišini. Naročito inspirativno može delovati kutak za meditaciju smešten uz prozor, pogotovo ako on nudi pogled na zelenilo, nebo i zvezde ili na predivnu igru boja u prirodi.

Priprema kutka za meditaciju

Kutak za meditaciju je mesto na kome ćete posebnu, smirujuću i magičnu atmosferu stvoriti aranžiranjem predmeta koji za vas imaju posebnu važnost i koji će vam pomoći da se opustite, smirite, zaronite duboko u sopstvenu unutrašnjost i saznate gde želite dalje. Tu mogu da se nađu svi ili samo neki od uobičajenih elemenata koje predlažemo, a svakako će vam biti potrebni i jastuče, tepih ili prostirka za sedenje. Ukoliko volite da se nakon meditacije osvežite šoljicom čaja, postavite i stočić ili podmetač za šoljicu gde će ona uvek da vas čeka. Nakon što odaberete idealan kutak za ovu specifičnu namenu, dobro ga očistite i rešite se svega što tu ne želite. Napravite nacrt kako biste želeli da kutak izgleda, koju bi vašu nameru trebalo da ispuni (hoće li to da bude mesto na kom ćete da sedite i mirno meditirate ili ćete da ga koristite i za čitanje, crtanje, konsultovanje karata, možda čak i za izvođenje određenih opuštajućih asana). Potom ga opremite stvarima koje na vas deluju pozitivno i podsticajno. Grupišite ih i slažite prema sopstvenoj inspiraciji i osećaju za sklad, a možete da ih stavljate na male police, odabrani komad lepe tkanine ili na prozorsku dasku.

Duša skriva nacrt

Gledajte na taj kutak kao na fizičku manifestaciju i produžetak svoje duše i srca i rukovodite se samo njihovim šapatom. Nije bitno hoće li konačni ishod biti u skladu sa stilom uređenja ostatka enterijera. Introvertne osobe će verovatno da izaberu skriveno mesto, daleko od očiju ukućana i gostiju, možda i zaštićeno tipi šatorom, baldahinom ili paravanom, dok će otvoreniji tipovi ličnosti rado s drugima da podele pogled na svoje specijalno mesto. Razmislite kako će vama lično biti ugodnije.
Ako imate mogućnosti, obojite zidove, jedan zid ili samo deo zida u neku umirujuću boju, na primer, meku nijansu zelene ili boju vanile. Fototapet s prizorom iz prirode, npr. olistalom šumom ili mirnim morem, takođe bi mogao da stvori prijatnu kulisu za meditaciju. Zidne nalepnice s motivišućom porukom podsetiće vas na ono što vam je u životu bitno i čemu težite svaki put kada sednete na jastuče za meditaciju.
Još jedno pitanje koje treba da osvestite i na koje treba da odgovorite jeste i da li čeznete za tišinom ili mislite da će vam tokom meditacije odgovarati tiha duhovna, klasična ili neka druga muzika. Zvučnu podlogu možete da upotpunite i zvončićima, tibetanskom činijom ili mini gongom.

Moć kristala, sveća i mirisa

Kristali mogu da podignu energiju mesta i pojačaju snagu namere: na primer, ametist će da nam pomogne da se lakše povežemo sa sopstvenom intuicijom, ružičasti kvarc da otvorimo srce i dozovemo ljubav, labradorit će da nam razjasni misli i spoznaje, citrin će da donese svežu kreativnu energiju, opsidijan će da nas uzemlji, a gorski kristal nam donosi opšti osećaj balansa i usklađenosti sa sobom.
Možda ćete u meditaciji poželeti da zapalite sveću, pa je dobro da njenu boju uskladite s namerom: plava je za mir i harmoniju, crvena za akciju i strast, bela za jasnoću i pročišćavanje, ljubičasta za duhovni napredak, žuta za inspiraciju i kreativnost, narandžasta za radost i uspeh, ružičasta za ljubav, saosećanje i oproštaj, zelena za rast i plodnost, a smeđa za uzemljavanje.
Mirisi zapaljenog štapića svetog drveta (palo santo, Bursera graveolens) ili žalfije daju još jednu dimenziju atmosferi tokom meditacije i kontemplacije. Žalfija će da pročisti sve vrste energija, stoga obratite pažnju na vrstu energije koju potom želite da unesete u prazan prostor. Palo santo će jednostavno da otkloni lošu, a da donese dobru energiju. Ako više volite nežnije mirise bez dima, poslužite se magičnim delovanjem eteričnih ulja: na primer, geranijum podstiče osećaj ljubavi prema sebi, smreka je odlična za zaštitu i pročišćavanje, korijander za otpuštanje negativnih energija, tamjan i mirta za dublju meditaciju, hajdučka trava za povezivanje s intuicijom. U ovaj prostor možete da stavite i sonu lampu, ili posudicu sa solju da bi se vazduh ispunio negativnim jonima, koji imaju vrlo pozitivan efekat na ljude, kao i miris mora. Ne zaboravite da pre i nakon svake meditacije nakratko provetrite prostor i ispunite ga svežim vazduhom. Dobro održavana i zdrava biljka takođe će da doprinese kvalitetu vazduha, a ujedno će i vizuelno da oplemeni prostor.

Mesto s odrazom vaše energije

Sveto mesto u vašem domu je mesto i za tarot ili druge karte koje koristite za vizuelizaciju ili otvaranje kanala ka svom višem „ja” kada želite da donesete neke vama važne odluke i sl. Na tom prostoru može da bude i fotografija osobe koja vam je veliki uzor zbog stavova i vrednosti koje zastupa. Tu može da bude i figurica vaše životinje moći (životinja totem), figurice anđela ili replika nekog umetničkog dela koje vas duhovno nadahnjuje. Sve to će da vam pojača fokus i donese jasniju sliku puta kojim želite da idete. Ljudi koji meditiraju, često biraju i crtež mandale zbog njenog balansirajućeg i magičnog delovanja.
Budući da je ovaj kutak samo vaš, neka odražava vaš stil i energiju. Pokušajte intuitivno da osetite koji mu predmeti pripadaju, a koji u vama izazivaju neprijatne emocije – bez njih svakako možete. Takođe, s vremena na vreme ga menjajte, reorganizujte, redovno ga čistite, donosite nove ili uklanjajte stare elemente – u zavisnosti od toga u kojoj ste fazi u životu i gde biste dalje želeli da pođete. 

Izvor: Sensa/Sensa.hr