Upotreba tamjana i žalfije za energetsko čišćenje doma je drevni duhovniritual. Ova praksa je započeta kod mnogih indijskih naroda i sada je široko rasprostranjena po celom svetu.

Evo zašto treba da zapalite malo žalfije i tamjana u domu - 11 blagotvornih dejstva:

1. Efekat čišćenja

Najčešće korišćene vrste žalfije (npr. bela žalfija i beli zimbar) imaju antimikrobna svojstva. Pored toga što pomažu u uklanjanju bakterija, virusa i gljivica iz prostorija, poznati su i po svojoj sposobnosti da odbijaju insekte.

Pročitajte još:

Žalfija - biljka spasa

Žalfija čisti energiju, a sveća donosi mir i harmoniju u dom: evo kako u kući da napravite kutak za meditaciju

2. Može pomoći u ublažavanju nekih simptoma

Iako još uvek nisu naučno dokazani, postoje predviđanja da žalfija da oslobađa negativne jone koji pomažu u neutralisanju pozitivnih jona. Uobičajeni pozitivni joni su alergeni kao što su npr. kućna perut, prašina i plesan.

U ovom slučaju dim tamjana i žalfije može biti koristan za astmatičare i one koji pate od alergija, bronhitisa i drugih respiratornih problema. Ali udisanje dima tamjana može ove probleme pogoršati - zato sačekajte da se dim raziđe pre nego što ponovo uđete u sobu.

3. Može se koristiti kao duhovno sredstvo

Žalfija i tamjan uvek su bili korisni za povezivanje sa duhovnim svetom ili poboljšanje intuicije. Iscelitelji u tradicionalnim kulturama koristili su ga za postizanje isceliteljskog stanja uma ili za rešavanje duhovnih dilema.

Neke vrste žalfije, uključujući beli zimzelen, sadrže jedinjenje zvano tujon. Istraživanja pokazuju da je pomalo psihoaktivna. Takođe se može koristiti u duhovnim ritualima za poboljšanje intuicije.

4. Može pomoći u čišćenje negativne energije

Tamjan se koristi i kao ritualno sredstvo za čišćenje prostora od negativnosti, kao što je čišćenje od prošlih trauma, loših iskustava ili negativne energije.

Tamjan žalfije vam može pomoći da uspostavite pozitivno okruženje tokom meditacije ili drugih rituala. Kad odvojite vreme za sebe, usredsredite se na sebe i odlučite da se oslobodite negativnih misli, to vam može pomoći da utvrdite svrhu i promenite način razmišljanja.

5. Može da očisti određene predmete

Tamjan i žalfija stvaraju mirisni dim koji pomaže da očisti predmete. Ovo može biti korisno za stvari koje ste kupili, poklone ili polovne predmete. Ako vas bilo koja negativna energija veže za novi ili nepoznati predmet, dim tamjana i žalfije može vam pomoći da se pomirite.

6. Može vam pomoći da poboljšate svoje raspoloženje

Tradicija kaže da dim tamjana može podići raspoloženje i odbaciti negativnost. Studija iz 2014. dokumentovala je beli zimbar kao važan tradicionalni lek za lečenje anksioznosti, depresije i poremećaja raspoloženja u nekim kulturama.

7. Može pomoći u ublažavanju stresa

Ako vam tamjan može podići raspoloženje, njegova upotreba takođe može biti dobar saveznik u borbi protiv stresa. Studija Univerziteta u Misisipiju, iz 2016. godine izveštava da je bela žalfija bogata jedinjenjima koja aktiviraju određene receptore u mozgu. Ovi receptori su odgovorni za podizanje nivoa raspoloženja, smanjenje stresa, pa čak i ublažavanje bolova.

PageBreak

11 RAZLOGA DA U DOMU ZAPALITE TAMJAN I ŽALFIJU: Blagotvorno dejstvo po zdravlje i energiju u kući
Foto: Shutterstock 11-razloga-dom-zapalite-tamjan-zalfija-blagotvorno-dejstvo-zdravlke-energija-kuca_383719891

8. Može poboljšati kvalitet spavanja

Neka istraživanja pokazuju da žalfija sadrži jedinjenja koja bi mogla da ublaže nesanicu - u takve svrhe se koristi klasičan tamjan.

9. Može poboljšati memoriju

Blagotvorni efekti žalfije proširuju se i na područje pamćenja - može poboljšati memoriju i sposobnost fokusiranja. U pregledu istraživanja 2016. godine, Trusted Source je otkrio žalfija pomaže kod kognitivnog zdravlja, kao i za prevenciju demencije i Alchajmerove bolesti. Ipak, potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti.

10. Može pomoći u povećanju nivoa energije

Uklanjaju lošu energiju iz tela, predmeta i prostora, što može pomoći u povećanju nove, svežije i pozitivnije energije.

11. Može stvoriti okrepljujući miris

Za neke je ovo možda najbolja karakteristika: žalfija ima divan miris sa čistom i jednostavnom aromom. Takođe, odlično deluje kao osveživač vazduha - bez veštačkih hemikalija.

Praksa čišćenja tamjanom i žalfijom prilično je jednostavna i ne zahteva mnogo alata.

Potrebno vam je:

- žalfija i tamjan

- neki preporučuju keramičku ili glinenu posudu ili posudu koja zadržava pepeo i otpad

- šibice

- olovka ili ventilator za duvanje dima (opcionalno)

Pre rituala:

Dobro je utvrditi svrhu pre upotrebe tamjana. Uklonite životinje i ljude iz sobe, a najmanje jedan prozor u sobi ostavite otvoren zbog dima tamjana.

Posle rituala

Uverite se da tamjan više ne gori. Ako kraj tamjana i dalje svetli, trljajte ga o posudu dok se ne ugasi. Na kraju, tamjan čuvajte na sigurnom, suvom mestu, dalje od sunca.

Izvor: Sensa.si