Posni kukuruzni krekeri sa semenkama

Sastojci:

  • 100 g kukuruznog brašna
  • 200-230 g belog brašna
  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 50 g semenki suncokreta (koristila sam već pečene)
  • 40 g lanenog semena
  • 40 g susama
  • 1 kesica praška za pecivo
  • nepuna kašičica soli
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 150 ml belog vina

Pročitajte još:

Zamena za hleb i zdrava grickalica: kako da napravite slane integralne krekere sa semenkama (RECEPT)

Recept za integralne krekere sa čia semenkama: savršen izbor umesto hleba (RECEPT + FOTO)

Priprema:

U jednoj posudi izmešati obe vrste brašna (ne stavljati odmah svu količinu belog brašna), semenke suncokreta, laneno seme, susam (prethodno malo propečen na suvom tiganju), pahuljice, so i prašak za pecivo. Dodati ulje i vino, i zamesiti testo uz dodavanje belog brašna (po potrebi). Testo ne treba biti suviše tvrdo, već je bitno da se ne lepi za ruke.

Razvući testo oklagijom na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu od oko 5 mm. Krekere vaditi okruglom modlicom, čašom, ili, pak, rezati pravougaonike. Ukoliko se odlučite za okrugle krekere, onda ostatke testa samo malo premesite, pa opet razvučete i vadite krugove. Postupak ponavljate dok ne utrošite sve testo. Krekere ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 160˚C. Kod mene su bili pečeni za 20-ak minuta.

Izvor: Vegetarijnka u kuhinji