Postoje brojne vrste meditacija koje mogu pomoći da se oslobodite napetosti, ali jedna od najjednostavnijih svakako je svesno skeniranje tela u potrazi za senzacijama poput bola, tenzije ili negativnih emotivnih naboja.

Kada osvesiteite senzacije u svom telu, lakše ćete uspostaviti konekciju sami sa sobom. Saznaćete šta loše utiče na vaše mentalno i fizičkozdravlje, koje stvari treba da otpustite, a šta treba da zadržite.

Ova meditacija pomaže na više polja:

  • poboljšava kvalitet sna
  • smanjuje stres i reguliše anksioznost
  • povećava svest
  • reguliše bol
  • pomaže da se lakše oslobodite zavisnosti i loših navika (poput pušenja cigareta)

Počnite tako što ćete skeniranje tela zamisliti kao mentalni rendgen koji polako putuje vašim telom.

Smestite se udobno. Lezite ili sedite u položaj koji vam omogućava da lako istegnete udove.

Zatvorite oči i počnite se fokusirati na dah. Obratite pažnju na svoja pluća sa svakim udahom i izdahom.

Usredsredite se zatim na jedan deo tela. Počnite odakle želite (leva ruka, leva noga, desna ruka, desna noga, vrh glave). Usredsredite se na to mesto na telu dok nastavljate da dišete polako i duboko.

Koncentrišite se. Otvorite svoju svest o osećajima bola, napetosti, nelagode ili bilo čega neobičnog.

Provedite od 20 sekundi do jednog minuta razmatrajući senzacije koje osećate dok se fokusirate na izabrani deo tela.

Ako počnete da primećujete bol i nelagodnost, osvestite i priznajte sebi koja emocija izaziva nelagodnost. Prihvatite ih bez kritike. Na primer, ako se osećate frustrirano i ljuto, nemojte suditi o tim osećajima. Osvestite ih i pustite ih da prođu.

PageBreak

Kako da izvedete mentalno skeniranje tela: meditacija koja smanjuje stres, neprijatne emocije i bol
Foto: Shutterstock kratka-meditacija-za-zdravlje-10-minuta-svakog-jutra-za-isceljenje-duse-i-tela

Nastavite da dišete zamišljajući da se bol i napetost smanjuju sa svakim novim udahom.

Polako oslobodite mentalnu svest o određenom delu tela i preusmerite fokus na više delova tela. Nekim ljudima je korisno da zamisle da ispuštaju jedan deo tela dok izdišu i prelaze na sledeći dok udišu.

Nastavite vežbu uz vaše telo na način koji vam ima smisla, bilo da se krećete odozgo prema gore ili sa leve na desnu stranu i nadole.

Dok nastavljate da skenirate po svom telu, zabeležite kada misli počnu da lutaju. To će se dogoditi verovatno više puta, tako da ne brinite. Niste pogrešili i možete lako vratiti misli na pravi put. Samo nežno vratite svoju svest na mesto gde ste prekinuli mentalno skeniranje.

Vizualizujte i dišite. Jednom kada završite sa skeniranjem delova tela, neka vaša svest putuje vašim telom. Vizualizujte je kao tečnost koja puni kalup. Nastavite polako udisati i izdisati nekoliko sekundi.

Polako otpustite fokus, otvorite oči i vratite pažnju na okolinu.

Moguće je da ćete odmah osetiti poboljšanje, a možda ne osetite nikakvu promenu, što vas može demotivisati.

Važno je shvatiti da je meditacija praksa, tehnika koja se vežba i stalno unapređuju. Ukoliko meditacija postane deo vaše svakodnevnice, sigurno je da ćete osetiti određene dobrobiti.

Za meditaciju izaberite prijatno okruženje, tišinu i mesto na kojem se osećate smireno. Ne brinite ako na početku ne izvedete meditaciju savršeno ili vam misli odlutaju. To je sve normalan deo procesa koji ćete redovnim praktikovanjem uspeti da rešite.

Izvor: Lovesensa