Ljudi greše! Jednostavno je, uvek je tako bilo i tako će i biti. I mi grešimo! Svaki dan donosimo odluke koje imaju svoje posledice i ako te one povređuju ljude oko nas, često nije realno očekivati da nam se odmah oprosti i da onaj koji je povređen sve zaboravi. Ovo očekivanje od drugih nije korisno, a koliko može da bude štetno možemo da vidimo kada se od nas očekuje da oprostimo i zaboravimo nešto što nas je povredilo. Ova specifična nijansa u ljudskim odnosima se naziva toksičan oproštaj i posebno je lako možemo uočiti kada mi nismo spremni da prihvatimo izvinjenje ali se pretvaramo da opraštamo zato što mislimo da to treba da uradimo. Dakle, u datom trenutku radije neiskreno opraštamo nego da postupimo u skladu sa svojim autentičnim potrebama.

Toksično opraštanje se odnosi na oblik oproštaja koji na prvi pogled deluje kao pozitvno ali je štetan na duže staze. Kada se ispoljava toksično opraštanje? Kada stalno opraštamo osobama koje nas povređuju, bez ikakve promene ponašanja koje nas je i povredilo; opraštanje nekome ko ne prepoznaje i ne priznaje štetu koju nam je određeno ponašanje nanelo ili je minimizira; prihvatanje izvinjenja prebrzo – još uvek sebi nismo dali vremena da obradimo i iscelimo povredu koja nam je naneta.

Oproštaj je izbor i važno je da prepoznamo svoju moć u situaciji: mi odlučujemo da li smo i kada spremni da pružimo oproštaj! Ukoliko niste spremni da nekome oprostite, naučite kako da komunicirate otvoreno i iskreno – važno je da svoja osećanja verbalizujete na jasan, direktan način sa poštovanjem prema sagovorniku.

3 stvari koje treba da uradite ukoliko niste spremni da oprostite

1. Obradite svoja osećanja na miru
Pre nego što se upustite u bilo kakav razgovor sa onim koj vas je povredio i sada očekuje oproštaj – dajte sebi vremena da promislite o razlozima koji vam onemogućavaju da prihvatite izvinjenje. Prvi korak je da i vi sami razumete zašto niste spremni da oprostite i da budete sigurni da ne reagujete impulsivno ili iz ljutnje.

2. Budite iskreni i direktni
Kada budete spremni za razgovor budite jasni i iskreni. Stavite im do znanja da cenite njihovo izvinjenje ali da niste spremni da ga prihvatite. Objasnite zašto se tako osećate i koristite Ja izjave kako biste precizno objasnili svoja osećanja bez svaljivanja krivice.

Šta da kažete nekome kome niste spremni da oprostite:
Predlažemo nekoliko izjava koje će vam pomoći dok ne pronađete svoj autentičmi način izražavanja.

“Cenim tvoje izvinjenje s tim da mi je potrebno i da vidim neke promene u tvom ponašanju pre nego što krenemo dalje.”
“Nisam spremna da se odmah vratimo u tačku u kojoj smo bili. Potrebno mi je malo vremena pre nego što budem mogla da ti oprostim.”
“Nisam spremna da ti oprostim. Još uvek sam jako povređena tvojim postupcima i značilo bi mi ako možeš da poštuješ to kako se osećam i daš mi prostor koji mi je potreban.”

3. Postavite granice
Ukoliko osoba nastavi da se izvinjava ili kontinuirano prisiljava da prihvatite izvnjinje, važno je da postavite granice. Dajte im do znanja da vam je potrebno vreme da obradite svoja osećanja i da ćete im se obratiti kada budete spremni za razgovor.

Ostanite otvoreni za buduću komunikaciju

Iako niste spremni da prihvatite izvinjenje i da oprostite u datom trenutku važno je da ostanete otvoreni za buduću komunikaciju. Stavite osobi do znanja koliko cenite vaš odnos i da ste spremni da pokušate da pronađete rešenje kada oboje budete spremni.
Zapamtite: oproštaj je moćan i isceljujuć ali je i lični izbor a ne nešto što se iznuđuje. Odluka da oprostimo mora da bude bazirana na našim vrednostima, uverenjima i emotivnim potrebama.

Izvor: Sensa