Goldi Hon je omiljena holivudska glumica koju pamtimo po kultnim ulogama u filmovima Žena u moru, Smrt joj dobro pristaje, Ptica na žici i Klub prvih žena. Uz svoj blistavi osmeh i pozitivnu energiju i dan danas u svojoj 78. godini, Goldie je oličenje samosvesne i radosne žene.

A baš takve žene često se nalaze pod lupom javnosti koja im beleži 'pogrešne' korake i komentariše ono što neće mimoići nikoga od nas - starenje. Pitanje ejdžizma (ageism) i posramljivanja na osnovu godina i izgleda česta je pojava koju podstiču i društvene mreže. A posebno se sa njim suočavaju žene. Svako se sa temom starenja nosi drugačije, a Goldi Hon koja se na udaru javnosti nedavno našla zbog svog izgleda, podseća nas koliko je unutrašnje motivacije potrebno da se u osmoj deceniji živi punim plućima. I, srećom, ne pada joj na pamet da podilazi društvenim očekivanjima i da se pravdava za svoj izgled, životne izbore i energiju devojčice.

Od Goldie mnogo možemo da naučimo, pa krenimo...

Svakodnevno izgovara afirmacije

Davno pre nego što je briga o sebi postala popularna, Goldi je znala da način na koji se brinemo za ono što je unutra koristi i našoj vanjštini. Zato, prva stvar koju uradi kada se ujutro probudi jeste izgovaranje afirmacija. Nakon toga sledi razbuđivanje dahom: 'Udahnem duboko, duboko, zadržim udah – pogotovo ako mi se spava – i nakon otprilike četiri udisaja oči mi se jednostavno otvore.' Sa afirmacijama ne staje ni tokom dana: 'Jedna afirmacija nije dovoljna. Morate toekom dana da se podsećate na afirmativne poruke, bilo da je to poruka vama samima ili poruka onome na ša želite pozitivno da utičete'.

Naučila je da kaže 'ne' perfekcionizmu

"Svi smo rođeni sa darom i svakog dana imamo priliku da od sebe damo najbolje", vodilja je Goldi Hon koja je od prvih koraka u show businessu birala da bude autentična i svoja, što je potvrdila činjenicom da je mnogima i danas omiljeno lice sa velikih ekrana. "Moj cilj u životu nije bio da postanem plesačica, zabavljačica ili čak - glumica. Moj cilj je bio jednostavan - da budem srećna", naglašava svoju posvećenost unutrašnjem miru iz kojeg sve proizlazi. Iako, kako je kasnije priznala, potpuna posvećenost savršenstvu kojem je u mladim godinama stremila - savršena ljubav, savršeno srećan brak, ostvarenje svih tradicionalnih vrednosti, savršen život - u jednom trenutku su je doveli do depresije. "Počela sam da shvatam da idem u potpuno pogrešnom smeru. Pa sam se vratila na početak, da upoznam svoje strahove, sve 'male' stvari koje sam smatrala nevažnima, sve ono sa čime sam mislila da se dobro nosim... Uronila sam potpuno u svoje misli, emocije, strahove, telo... Moje traženje je trajalo 9 godina", iskreno je otkrila voditeljki Opri Vinfri svoju najveću životnu prekretnicu i trenutak kada se sve promenilo.
"Mnogi od nas imaju dugogodišnje planove, drže ih se toliko čvrsto da nema vremena za skretanje sa puta, zastajkivanje, uključenost u život. Tako se zatvaramo za stvaran život i puštamo ga da prolazi kraj nas", naglašava Goldi Hon i poziva na proaktivno delovanje svakog dana.

O starenju

"Starenje je životna činjenica", govori Goldi koja gaji jednostavan pristup prema promenama: "Kada živimo svesno, razumemo da se život sastoji od mnogih tranzicija. Na nama je samo da kroz njih svesno prolazimo". Za one koji malo teže prihvataju tu jednostavnu istinu, evo i njene zabavnije varijante koju je Goldi jednom prilikom takođe naglasila: "Dok god starimo, znamo da smo još uvek tu - živi!"

Najbolji savet koji je dobila od svoje mame

Jednom prilikom mama joj je poslala pismo koje je bilo usmereno na njenu karijeru, ali i život te u njemu napisala: "Goldi, ovo je prva i najvažnija stvar koju moraš da zapamtiš. Direktor kastinga možda će te staviti ispred kamere, ali ljudi i tvoj talenat će te tamo i zadržati." Ljudska i poslovna etika ono su zbog čega možemo da doguramo dalje od drugih.

Njena omiljena praksa: mindfulness

Goldi je 2003. osnovala MindUP, svoju neprofitnu organizaciju posvećenu pomaganju deci da nauče kako da praktikuju svesnost i brinu o svom mentalnom zdravlju. "Kad sam počela da radim, bila sam plesačica", rekla je. "Mislim da je ples zanimljiv uvod u svesnost jer stvarno povezuje vaš um sa vašim telom. Srećna sam i zahvalna što me majka upisala u školu plesa sa 3 godine i što je to postalo moj život. To je još uvek, na neki način, moj život. Još uvek se osećam kao plesačica na mnogo načina nego kao bilo što drugo. To ne znači da idem na časove plesa svaki dan, ali obraćam pažnju na svoje telo i svoj um.”

A kako održava telo u formi?

Za Goldi je kretanje ključno: "Pokušavam da ostanem pozitivna i da budem vrlo, vrlo aktivna', naglašava. Njena rutina vežbanja je promenljiva, ali postojana: "Nisam zagriženi vežbač. Pokušavam svaki dan da se znojim u svojoj infracrvenoj sauni i da hodam. Bavim se jogom. Dižem tegove skoro svaki dan. Ne sedim dugo", nabraja i dodaje: "Znam da mnogi puno sede, često dok gledaju televizor. Shvatam to — ali baš ceo dan?! Ustanite, prošetajte, poskočite nekoliko puta. Pokrenite svoje telo jer je ono za to stvoreno", poručila je.

Izvor: Sensa/Sensa.hr