Kada sebe pogledate u ogledalu, kakvu osobu vidite? Da li primečujete lepote, sjaj u očima, osmeh, ili tragate uporno za nedostacima svakog dana nabrajajući neke nove? Težnja ka savršenstvu može biti veliko breme i opterećenje za naše mentalno zdravlje. Kada bismo prihvatili sebe takve kavki jesmo, primetili lepotu čak i u tim nesavršenostima, možda bismo shvatiili da je to što smo svoji i autentični zapravo dragocenije od bilo kakvog "trenda" ili ustanovljenog "merila" lepote.

Postoji jedna sjajna japanska filozofija koja se naziva wabi-sabi i uči nas da je jedino nesavršena lepota − savršena. To s emože primetniti u eneterijeru, modi, ali i u našem izgledu. Ništa se ne može meriti sa onim što nas čini posebnim.

Najpoznatijeg rege muzičara Boba Marlija jednom su pitali da li postoji savršena žena, a on je odgovorio:

"Koga uopšte briga za savršenstvo? Mesec još nije savršen. Pun je kratera. More je prelepo, ali u svojim dubinama tako slano i mračno. Nebo je uvek beskrajno, ali često oblačno. Sve može biti izuzetno lepo, ali u isto vreme nije savršeno. Jedinstveno je. I zato svaka žena nekome može biti nešto posebno. Prestanite da pokušavate da budete savršeni. Radije se oslobodite i živite svoj život radeći ono što volite da radite, a ne da biste impresionirali druge."

Setite se ovih reči sledeći put kada počnete da sebe kritikujete zbog "nesavršenosti". Vežbajte zdravu ljubav prema sebi.

Izvor: Sensa