"Svako može da se naljuti, to je jednostavno. Ali biti ljut na pravu osobu, u pravo vreme, u pravom stepenu, sa pravom svrhom i na pravi način, nije lako", podučavao je Aristotel.

Uz sav stres i pritisak u našim životima, lako je izgubiti živce i na najmanje uzbuđenje. Žureći kući s posla na kraju napornog dana, vičemo na sporog vozača koji očigledno ima sve vreme ovog sveta. Kada smo u prodavnici, uznemireni smo zbog prodavca koji nas je poslao na pogrešno odeljenje po sastojke za jelo koje planiramo da spremimo. Za vreme večere ljutimo se na telefonskog prodavca koji se usudio da nam skrene pažnju i iznese najnoviju ponudu.

Ako se ljutimo svaki dan, to prvo postaje navika, a zatim problem jer, kao i većina navika, ljutnja na kraju postaje naša priroda.

Oštre reči izgovorene u trenucima ljutnje već su uništile mnoga prijateljstva. Lični odnosi počinju da se ruše, poslovna partnerstva se raspadaju, a naš kredibilitet se smanjuje kako postajemo poznati kao „tempirana bomba koja otkucava“.

Teška vremena zahtevaju ljude koji ostaju zajedno pod pritiskom. Ostati miran u trenutku krize može vam uštedeti mnogo nevolja.

1. Odličan način da kontrolišete svoj temperament je da brojite do 100 pre nego što reagujete na uzbuđenje.

2. Druga strategija koju preporučujem je ono što ja zovem „Test sa tri vrata“.

Drevni mudraci su govorili samo ako su reči koje su nameravale da izgovore prolazile kroz troje kapije.
Na prvoj kapiji pitali su se: "Da li su ove reči istinite?" Da jesu, reči bi mogle da nastave svoj put do drugih vrata. Tamo su se mudraci pitali: "Da li su ove reči neophodne?" Ako jesu, pušteni su na treću kapiju, gde su se pitali: "Da li su ove reči ljubazne?" Samo da jesu, prošli su usne i otišli u svet.

Kada sebi pomognemo ovim jednostavnim pravilom, preuzimamo kontrolu nad sobom. To ne znači da ignorišemo ili potiskujemo bes, već samo da dobro razmislimo kako i kome ga izražavamo.

Izvor: Sensa