Uspeh retko kada dolazi preko noći. Ovo je istina posebno kada pričamo o poslovnom uspehu koji je obično rezultat godina neprekidnog, doslednog truda. Potrebno je vreme da se izgradi odličan tim. Potrebno je vreme za uspostavljanje i negovanje pravih veza.
Jedan od najuspešnijih poslovnih ljudi, Voren Bafet, dugovečnost naziva svojim tajnim oružjem, hvaleći prednosti dugog života koji višetsruko vraća uložen trud, rad ali i novac.

Čak i kada je u pitanju pokretanje posla dugovečnost igra važnu ulogu. Istraživanje sprovedeno na 2,7 miliona osnivača startapova koje su sproveli Census Bureau i profesori sa MIT univerziteta Pijer Azulej i J. Danijel Kim, pokazuju da šezdesetogodišnji osnivač startapa ima tri puta veću verovatnoću da će osnovati uspešan posao nego tridesetogodišnji osnivač startapa.

Što je duži vaš životni vek, i naravno što ste zdraviji, veća je verovatnoća da ćete biti uspešniji čemu god da odaberete da se posvetite.

Ipak, niko od nas ne zna tačno koliko vremena ima pred sobom. Ali možete probati ovaj test koji traje samo desetak sekundi kao indikator svoje vitalnosti.

Pre nego što uradite test imajte na umu da ni ovaj ni bilo koji drugi test ne može da bude siguran pokazatelj koliko i kako ćete živeti.
Ali test je indikativan, posebno ako pokazuje da treba da obratite više pažnje na svoju kondiciju i zdravlje.

Test od 10 sekundi

Podignite nogu dok vam butina ne bude paralelna sa tlom, a zatim pogledajte da li možete da se balansirate na jednoj nozi 10 sekundi.

Prema studiji objavljenoj prošle godine u British Journal of Sports Medicine, ljudi stariji od 50 godina koji nisu mogli da prođu test od 10 sekundi imali su veći rizik od smrtinosti (iz bilo kog razloga) u narednih 10 godina.
Važna napomena je da je u pitanju korelacija a ne kauzalnost: samo zato što uradite test ne znači da ćete doživeti godine Vorena Bafeta (92) ili obrnuto.

Dok su učesnici istraživanja imali 50 i više godina, test je široko primenljiv (Successful 10-second one-legged stance performance predicts survival in middle-aged and older individuals). Ravnoteža i snaga mišića su glavni faktori ukupnog zdravlja, a test od 10 sekundi je razuman pokazatelj ukupne aktivnosti i nivoa kondicije. Ako vam nedostaje snage, test je teži. Ako vam nedostaje ravnoteža, test je teži. (Ako vam nedostaje fleksibilnost ili imate višak kilograma, test je teži.)
Svaki od ovih faktora je pokazatelj većeg rizika od smrtnosti .

Ako ste uradili test i nije vam baš išlo glatko, ne očajavajte. Aktivirajte se dva ili tri puta nedeljno i počnite da radite. Možete i kod kuće raditi čitav niz vežbi koje će poboljšati vašu kondiciju, snagu, fleksibilnost i ravnotežu.
Uključite i svakodnevne šetnje. Jedno istraživanje pokazuje vezu između fizičke kondicije i poboljšane memorije, rasuđivanja i jasnoće misli(White matter microstructure mediates the association between physical fitness and cognition in healthy, young adults, Scientific Reports 2019.www.nature.com)
Svi ovo su atributi ključni ne samo za dugovečnost i zdravlje, već i za poslovni uspeh.

Izvor: Sensa