Kao što je za zdravlje važno da vežbamo telo, tako je neophodno i da vežbamo mozak i um za bolje pamćenje, koncentraciju i usporevanje starenja. Trening mozga pomaže da izoštrite svoj um i inteligenciju, očuvate memoriju i poboljšate vijuge. Postoje jendostavne i lake vežebe koje vas mogu zabaviti, a istovremeno pomoći da očuvate svoje pamćenje.

Isprobajte sledeće dve vežbe za mozak koje poboljšavaju pamćenje i usporavaju starenje:

1. Testirajte svoje pamćenje. Napravite spisak namirnica, emocija, stvari koje treba da uradite ili bilo šta drugo što vam padne na pamet, i pokušajte da ga zapamtite. Nakon sat vremena testirajte sebe koliko stvari sa spiska možete da se setite. Neka lista bude što izazovnija sa više stavki kako biste sebe dodatno mentalno stimulisali. Jedna mala studija pokazala je da pisanje i organizovanje lista i spiskova pomaže starijim odraslim osobama da se efikasnije prisete određenih stvari ako imaju problema sa pamćenjem.

2. Nacrtajte kartu po sećanju. Nakon što se vratite kući iz posete novom mestu, pokušajte da nacrtate mapu područja po sećanju. Ponovite ovu vežbu svaki put kada idete na neko novo mesto. Istraživanje koje se fokusiralo na londonske taksiste (od kojeg se očekuje da zapamti složeni izgled grada),pokazalo je da su vozači koji su uspešno zapamtili mapu grada pokazali trajne promene u strukturi mozga i bolje kognitivne funkcije.

Mozak možete vežbati i tako što ćete učiti pesme napamet, molitve, prisećati se nekih citata, ali ne treba da zaboravimo da su za mentalno i fizičko zdravlje jednako važen pozitivne misli koje treba da negujete u svom umu.

Izvor: Sensa