Oprostiti ne znači da zaboravimo ono što se dogodilo. To takođe ne znači da naša povreda nije važna. Ili da će se veza nastaviti tamo gde je stala. Umesto toga, opraštanje znači otpuštanje.

Imate moć da odlučite da napustite:

 • povredu;
 • ljutnju;
 • ozlojeđenost;
 • bilo koju drugu negativnu emociju koju više ne želite u svom životu.

Na neki način, oproštaj je lek za vaš um. Omogućava vam da zakoračite u srećniji i ispunjeniji život. Sve ovo ne znači da je oproštaj na bilo koji način lak.
Kada imate prave alate i želite da se potrudite da se promenite, to je potpuno moguće za svakoga u svakoj situaciji. Dakle, hajde da istražimo kako možete da počnete da preduzimate te korake ka oproštaju i ostavite svu negativnost u prošlosti.

Prednosti oproštaja

Istina je da se opaštanje zapravo najviše odnosi na nas same. A oprostiti nekome za nešto što vas je povredilo ima različite prednosti, uključujući:

 • Pomaže vam da se oslobodite bola i drugih nerazjašnjenih emocija.
 • Pomaže da poboljšate svoje odnose omogućavajući vam da ponovo verujete.
 • Utiče na smanjenje stresa u vašem životu (Forgiveness, Stress, and Health: a 5-Week Dynamic Parallel Process Study, Annal of Bihevioral Medicine 2016).
 • Pruža šansu za pomirenje (ako je moguće i to žele obe strane).

Međutim, oproštaj može da potraje. U stvari, za mnoge pojedince ovo i jeste ključno i baš zato je od suštinskog značaja da tokom procesa vežbate saosećanje i ljubaznost prema sebi. Ne forsirajte. Podsetite se da to radite za vas, a ne za drugu osobu.

4 koraka koji će vam pomoći da oprostite

Odlučite da oprostite

Najvažniji događaji u našem životu počinju jednom odlukom. I upravo ovde počinje vaše putovanje praštanja. Birajući oproštaj, odlučujete da prihvatite ono što se dogodilo i određujete način da to integrišete u svom umu.
Ako se borite da odlučite da oprostite, zapitajte se zašto?
Ponekad se ova borba može dogoditi kada niste prepoznali, osetili i oslobodili svoje emocije. Ako se držite povrede ili bola, u redu je da to pustite napolje. Zapamtite, plakanje nije znak slabosti. To je znak da ste i vi ljudsko biće.

Koristite empatiju

Ponekad vam preokret u perspektivi može pomoći da shvatite da se situacija potencijalno nije ni odnosila na vas. Ili da osoba koja vas je povredila ima ispod svega više problema nego što ste mislili.
Zamislite šta bi nekoga nateralo da uradi ono što je urađeno vama. Ovo može pomoći da se ponudi neka perspektiva.
Dok to radite, takođe je važno da ne skliznete niz zečju rupu negativnog samogovora. Kao ljudi, uvek možemo bolje. Priznajte to, ali ne zadržavajte se na tome i ne govorite sami sa sobom. Ponesite to saosećanje i dobrotu sa sobom kroz svaki korak.
Vežbajte empatiju kada su u pitanju vi i druga osoba ili osobe. Ponekad je ova sveža perspektiva upravo ono što vam je potrebno da obradite sopstvene emocije i pomirite se sa onim što se dogodilo.

Pronađite značenje

U stresnim i teškim situacijama, mnogi ljudi gube svrhu u životu. Ovo vas može odvesti na samodestruktivni, beznadežan i depresivan put. Umesto da idete ovim putem, pokušajte da pronađete smisao u onome što se dogodilo. Šta možete naučiti? Da li je ova situacija imala za cilj da vas ojača?
Takođe možete uzeti ovaj bol i pokušati da prebacite fokus na pozitivnije aspekte sveta. U drastičnijim situacijama, to bi moglo značiti da svoj život posvetite pomaganju drugima u sličnim situacijama ili, jednostavno, širenje malih delića ljubaznosti prema drugima tokom dana.
Možda to čak znači da čvršće i bliže držite one koje volite i naučite kako da se ne ponašate prema onima do kojih vam je stalo.

Oprostite sebi

U mnogim scenarijima, možda ste uradili nešto na šta niste ponosni. Možda je to bilo nešto što ste rekli ili nešto zbog čega žalite. Dok ste strogi prema drugoj osobi, jednako ste strogi prema sebi. A vi se borite da sebi oprostite.
Najbolje što možete da uradite je da nastavite da rastete i da se razvijate. Izbegavajte samokažnjavajuća ponašanja. Umesto toga, budite saosećajni prema sebi.
Svi mi jednostavno radimo najbolje sa onim što znamo. Za to ne možete kazniti ni sebe ni bilo koga drugog.

Šta još može da pomogne?

 • Možda ste prošli kroz gore navedene korake i jednostavno vam ne ide. Još uvek nosite u sebi bes, ogorčenost i povredu. Vreme može pomoći. Ali to mogu biti i sledeće aktivnosti:
 • Razgovor sa prijateljem ili terapeutom.
 • Pisanje pisma drugoj osobi (ne morate da ga šaljete ili možete sačekati da dođe pravo vreme).
 • Ulaganje energije u pozitivne aktivnosti, stvari ili ljude u vašem životu.

Izvor: Sensa