Elafonisos je malo ostrvo u Grčkoj koj se nalazi u blizini Peloponeza, a zbog svoje lepote naziva se "grčki Maldivi". Nekada su po ovom ostrvu slobodno trčkarale koze i boravili su iskusni kamperi, a danas mnogi rado posećuju ovo rajsko ostrvce koje se prostira na 19 kvadratnih kilometara.

Elafonisos leži u zalivu između Peloponeza i ostrva Kitira, a poznato je po plažama sitnog belog peska i kristalno čiste, očajravajuće smaragdne boje vode. Od Beograda ostrvo Elafonisos je udaljeno nešto više od 1.400km, a iz mesta Pount potrebno je uzmete trajekt koji će vas prevesto do ostrva. Iako očarava svojom lepotom, ostrvo je malo poznato turistima iz Srbije i retko se može naći u ponudi naših agencija.

U sezoi ostrvo poseti do 3 000 ljudi, a u glavnoj ulici nalaze se razni restorani i taverne u kojiam možete uživati u tradicionalnoj grčkoj hrani, kao i u ribi i morskim plodovima.

Dok boravite na ovom malom ostrvu, mostom možete stići i obići srednjevekovni grad i trvđavu Monemvasija, koja je smeštena na velikoj steni. Na samom ulasku na ostrvo videćete crkvu iz 19. veka, Agios Spiridona. Pored crkve možete videti spomenik srnama po kojima je ostrvo dobilo ime, a uz crkvu, srne se smatraju zaštitnicama ovog mesta.

Najpoznatije plaže su Sarakiniko, Fragos (Simos) i Panagias Nisia. Duge su, peščane i prsostrane, pa i u jeku sezone možete pronaći mesto za sebe. Ono što svakako ostavlja utisak jeste bistro tirkizno more u kojem ćete plivati sa puno zadovoljstva. Mnogi koji posete ovo skriveno rajsko ostrvo odluče da je baš ono njihova oaza za opuštanje svake godine.

Slike "grčkih Maldiva", predivnog ostrva Elafonisos pogledajte u galeriji ispod!

Shutterstock GRČKI MALDIVI

(Sensa)