Često se na putu ka sreći spominju važne navike, tehnike i uverenja, kao što su ljubav prema sebi, samospoznaja i prihvatanje, sposobnost otpuštanja, sposobnost fokusiranja na dobre stvari itd. Međutim, ništa od toga se ne može postići ako nedostaje jedna stvar - vaš trud da se stvari promene.

Baš o tome je govorio i italijanski pisac i muzičar Fabio Volo čiji citat glasi:

"Godinama sam čekao da se moj život promeni, ali sada znam da je on čekao da se ja promenim."

Svesnost i vlastita promena je pristup koji pomaže da zaista poboljšate svoj život i doživite stabilnu, samouverenu sreću koju vam niko neće oduzeti. Na kraju krajeva, ovu sreću ste stvorili vi za vas, vi ste u ovoj atmosferi, sa ovim osećanjem, i to prožima celu vašu stvarnost.

Promeniti svet je veoma apstraktna tvrdnja. Ali promeniti sebe je jasno i suštinsko. Treba da postavljate sebi prava pitanja dok vam ne postane jasno kako da krenete putem kojim želite. Prava pitanja su ona koja vam pomažu da bolje razumete situaciju i razumete koji sledeći korak treba da preduzmete, u kom pravcu da se promenite. Na primer:

  • Šta me sprečava da se razvijam?
  • Koji korak mogu danas da preduzmem da to počnem da ispravljam?
  • Od čega pokušavam da pobegnem?
  • Koje radnje ću preduzeti danas da kreiram svoje novo sutra?
  • Šta je u mojoj zoni uticaja?

Stalno menjanje sebe je kontinuirano putovanje, to je deo života. Ne treba misliti da ćete sada nekim spektakularnim potezom unapred sebi obezbediti budućnost bez oluja. Važno je da se prilagodite kontinuiranom kretanju. Svaki dan će biti nešto novo, to je apsolutno normalno i predivno.

Srećna osoba je ona koja je naučila da se menja i prilagođava u uslovima nepredvidivosti i nestabilnosti. Počela je da menja sebe, ne pokušava da pronađe zgodno rešenje da svet prestane da bude nepredvidiv i nestabilan. To jednostavno nije moguće.

Sreća je u tome kako gradite odnose sa sobom i sa ovim svetom. Ako nije jasno odakle započeti promene, možete početi od jednostavnih osnova:

  • Koliko poznajete i razumete sebe?
  • Šta očekujete od sveta i kako da prilagodite ta očekivanja?
  • Šta očekujete od drugih i koliko je to svrsishodno?
  • Kako možete promeniti svoju interakciju sa svetom i sa drugim ljudima?

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Život u Beogradu TikTok/abcexperiences