Iako je poslednjih godina Zlatibor mnogi ljudi zaobilaze zato što centar ove planine liči na gradilište, nisu svi delovi ove srpske planinske lepotice urbani, neki njeni delovi izgledaju sasvim bajkovito. Planinski dragulj nalazi se u selu Kućani na ograncima Murtenice, u zaseoku Peta - najstarija crkva brvnara u ovom kraju, koja je stavljena pod zaštitu države kao spomenik od izuzetog značaja. Crkva brvnara je minijaturnih razmera, ima 12 metara kvdratnih, posvećena je rođenju Presvete Bogorodice i predstavlja najstariju crkvu brvnaru u ovom kraju. Porta crkve je tarabama ograđena i puna ogromnih stabala smrče i jele, što su verovatno ostaci nekadašnje šume koja ju je štitila, a to je čini filmičnom  

Crkva je građena u teška vremena, nakon Bečkog rata i dve velike seobe Srba, a podignuta je uz pomoć mitropolita Mihaila 1832. godine na mestu na kom se ranije nalazila crkva. Crkva nije samo kulturno-istorijsko blago, već duhovni stožer i uporište - ona okuplja ljude za Božić i Uaskrs, za slave i sabore. Podignuta u bespuću planine, minijaturna crkva je, prema legendi, za noć preneta na skrovito mesto u vreme kad su narodu iskonski nagon za samoodržanje i vera u Boga bili jedina nada. Crkva čuva carske dveri slikane rukom Simeona Lazovića 1870. godine izvedene u pozlaćenom duborezu sa predstavama proroka i Blagovesti. Crkva je u više navrata je prekrivana šindrom, a da biste ušli u crkvu, morate se dobro sagnuti, piše na zvaničnoj stranici Murtenice.

Crkva brvnara Murtenica na Zlatiboru - (Zlatibor online).jpg
Youtube/ Printscreen/Murtenica na Zlatiboru - (Zlatibor online Dragulj na Zltiboru za koji malo ko zna

O crkvi ušuškanoj među borovima postoji i mnogo narodnih legendi i predanja. Prema jednom od njih, vile i neke natprirodne sile su je za noć prenele na mesto na kom se nalazi danas, te crkva nije spaljena poput ostalih bogomolja tokom turske vladavine.

Brvnara Murtenica na Zlatiboru - (Zlatibor online).jpg
Youtube/ Printscreen/Murtenica na Zlatiboru - (Zlatibor online Dragulj na Zltiboru za koji malo ko zna

BONUS VIDEO:

Ruska soba - Bela Crkva MONDO/Stefan Stojanović

 Sensa/Z.Antonijević