Kada žena napuni 40 godina, počinje sumiranje rezultata, kada mnoge od nas već imaju porodicu, brak i razvod, karijeru i stabilnost. Pitanje šta žena treba da ima do te dobi postaje veoma značajno. Naravno, ako uzmemo u obzir materijalne stvari, svaka žena starija od 40 godina bila bi srećna da ima svoj životni prostor, uspešan posao i pristojne prihode da bi mogla u potpunosti da bude nazavisna. Ali osim tih spoljnih imanja, važno je i šta je unutra. Žena do 40. godine treba da stekne:

1. Svest o sebi

Put do svetnosti je dug i nije nimalo lak. To znači da prihvatate svoje snage i slabosti, volite sebe onakvim kakvi jeste. Samouverena žena ne troši energiju da bi opravdala svoje postupke, ona ide svojim putem, ne obraća pažnju na osudu drugih.

2. Hrabrost da kaže "ne"

Određivanje granica i sposobnost da kaže "ne" kad je to neophodno važna je veština za psihološku otpornost žene. Do 40. godine žena treba da shvati da su njeno vreme i energija ograničeni, pa je davanje prioriteta od vitalnog značaja.

3. Nezavisnost od mišljenja drugih

"Oni koji vas kritikuju zapravo govore samo o sebi, a ne o vama." Do zrelosti žena zdrave psihe postaje imuna na mišljenja i kritike, živi u skladu sa sopstvenim vrednostima i uverenjima. Zna da njena sreća ne zavisi od toga šta drugi misle. Do 40. godine žena treba da bude sigurna u sebe i svoje odluke, uprkos mišljenju čak i onih koji su joj najbliži.

Šta žena treba da stekne do 40 godine
Foto: Shutterstock Šta žena treba da stekne do 40 godine

4. Finansijska nezavisnost

Henri Ford je rekao: "Novac je sloboda i nezavisnost." Nemoguće je ne dotaći se materijalnih stvari – to je svet u kome živimo. Finansijsko blagostanje omogućava ženi da se oseća slobodno i smireno u pogledu svoje budućnosti, šta god da se desi. Do 40. godine žena već teži stabilnosti i nezavisnosti. Posedovati sopstveni dom i raditi nešto što volite, a što donosi prihod jeste prirodna želja. To pruža udobnost, ali i osećaj nezavisnosti i samopouzdanja.

5. Sposobnost da gradi zdrave odnose

Jednostavno, ne ulazite u vezu sa nasilnikom, na primer. Ili sa narcisom. Ili još gore, sa osobom sa raznim oblicima zavisnosti. I to zato što vas ne zanima spasavanje kao oblik veze. Ovo je pravi nivo svesti i bilo bi dobro da se to shvati do 40. godine. "Tajna uspešne veze je pronaći nekoga ko će vam učiniti dane malo svetlijim, osmeh malo širim, a vaš svet malo boljim.

6. Razumevanje sebe

"Jedan od glavnih izvora svih naših neuroza jeste nepoznavanje sebe." Žena mora biti u stanju da sluša svoje srce i sledi svoje prave želje. Shvatite šta želte od života, naučite da postavljate prioritete i ne trošite energiju na ono što vam nije blizu i što ne možete da promenite.

7 stvari zbog kojih žena ne treba da se izvinjava.
Shutterstock Šta žena treba da stekne do 40 godine

7. Sposobnost ulaganja u svoj razvoj

I činite to stalno jer ulaganje u znanje uvek donose najveći profit. Stalni razvoj i samousavršavanje su ključ punog, ispunjenog života i skoro svih vrata na svetu. Do 40. godine života važno je razviti način razmišljanja za kontinuirano učenje i sticanje novih znanja. Ulaganjem u sebe povećavate svoju vrednost i značaj, otkrivate svoj potencijal i uvek ostajete zanimljivi drugim ljudima. Svaka žena je jedinstvena, njen put do zrelosti je jedinstven, a najvažnije je na 40. godinu gledati kao na novi početak.

BONUS VIDEO:

Ida Prester o nesigurnostima žena Wanted/Mondo

Sensa/Z.A.