Asafoetida potiče iz Irana i Avganistana, a trenutno se uzgaja širom sveta. To je višegodišnja biljka, koja se uzgaja u šumama i raste do otprilike 3 metra. Ima žute cvetove, male i uske listove i gusto korenje. Uglavnom se može pronaći u obliku žutog praha.

Svi delovi biljke imaju prepoznatljiv miris koji je za većinu ljudi neprijatan, poput sumpora. Na sreću, kuvanjem miris prestaje da bude neprijatan i podseća na miris belog luka. Ukus je takođe neprijatan, ali se i on kuvanjem poboljšava, prelazeći u ukus belog luka.

Može biti predivan začin jer jelima daje miris praziluka. Osim toga:

  • reguliše probavu, smanjuje nadutost i gasove (u Indiji i Tajlandu pravi se tinktura od asafoetide sa alkoholom ili vodom. Kod probavnih problema, tinktura se nanosi direktno na stomak)
  • poseduje snažna antivirusna svojstva (u vreme španske groznice uspešno se koristila u borbi protiv gripa. Moderna istraživanja potvrđuju da bi asafoetida mogla postati "glavni sastojak leka nove generacije protiv gripa")
  • deluje protiv mnogih bakterija (ima široku primenu u tradicionalnoj medicini kao sredstvo protiv infekcija izazvanih bakterijama. Uspešno leči infekcije gornjih disajnih putova, creva i polnih bolesti)
  • pomaže kod hroničnog kašlja i bronhitisa (od 2 kafene kašike asafoetide, 2 supene kašike meda i četvrtine kašike soka od belog luka se pravi tradicionalni Indijski lek. Navodno, čovek koji bi uzimao ovaj lek 3 puta dnevno ozdravio bi u kratkom roku)

Takođe, smatra se da asafoetida ima anti-epileptička, kao i sedativna (umirujuća) svojstva. Pomaže kod histerije, nervoze i koristi se za smanjenje krvnog pritiska. U ajurvedi se smatra jednim od najboljih začina za lečenje poremećaja vata doše, a zavisnicima o opijumu se prepisuje jer u takvim slučajevima deluje poput protivotrova.

Kombinacija soli i šećera leči nesanicu: magični prah za lepši san...

Iako je asafoetida vrlo dobra za odrasle, ne preporučuje se deci. Trudnice bi trebalo da izbegavaju uzimanje velike količine asafoetide pošto ima slaba abortivna svojstva. Svakako se i inače u jelima koristi u malim količinama. Dodaje se direktno u tečnost u kojoj se hrana kuva, u ulje na kojem se hrana prži i slično. Najčešće se koristi u indijskoj vegetarijanskoj kuhinji, iako se na području Indije ne uzgaja.

Kod pripreme jela za 3 ili 4 osobe trebalo bi vam samo pola ili čak četvrtina kafene kašike asafoetide! Kada spremate jela sa ovim začinom treba da zagrejete u loncu 1 do 2 kašike ulja ili maslaca, zatim dodate asafoetidu i pržite samo 1 do 2 sekunde.

Kurkuma u korist zdravlja: 6 "zašto" i 6 "zato"...

Odmah nakon toga dodajete druge sastojke (povrće, žitarice ili vodu). Možete je koristiti za pripremu jela od povrća i žitarica, umaka, do supa... Takođe, držite je u dobro zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi, inače će njena aroma preći na sve druge začine u blizini. Ovo je vrlo moćan začin te je u stanju da traje više od godinu dana, ako se propisno čuva, daleko od svetla i vazduha.

Izvor: Alternativa-za-vas.com, Centarzdravlja.rs