Crna so je zapravo ljubičaste boje i ima karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuvanih jaja. Dobija iz vulkanskih područja Pakistana i Indije. Koristi se u indijskoj kuhinji kao začin koji daje specifičan ukus salatama, zakuskama, čatnima i drugim jelima.

Kako ublažiti menstrualne grčeve koristeći himalajsku so...

Ovaj začin je takođe vrlo popularan u zapadnom svetu, posebno kod vegana i vegetarijanaca. Često se koristi u jelima koja oponašaju ukus i miris jaja, na primer dodaje se u tofu ili panir, koji se zatim koriste u jelima umesto jaja. Prema ajurvedi, crna so je izuzetno zdrava namirnica.

  • dobar je izvor gvožđa
  • poboljšava probavu
  • pomaže protiv nadutosti i zatvora
  • sprečava gorušicu
  • poboljšava vid
  • pomlađuje organizam

Prema ajurvedskim lekarima, morska i posebno kamena so su najbolje za zdravlje. Za razliku od obične soli one ne povećavaju sadržaj natrijuma u krvi i zbog toga se posebno preporučuju pacijentima sa visokim pritiskom.

Izvor: Alternativa-za-vas.com